Jean & Jeanine vereeuwigd op zijgevel van Ostend Hotel

Jean en Jeanine Drouard voor 'hun' kunstwerk in wording. Vanaf zaterdag zijn ze in volle glorie te bewonderen in de Londenstraat 6 op de zijgevel van het Ostend Hotel. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Liefde is… samen poseren voor een muurschildering van The Crystal Ship. En dat is exact wat het Oostendse koppel Jean (89) en Jeanine Drouard (76) gedaan hebben. De Londense kunstenaar Ben Slow vereeuwigde hen op de zijgevel van het Ostend Hotel. “Het is toch een eigenaardig gevoel.”

Het kunstwerk van Ben Slow is een van de opvallende werken van The Crystal Ship, editie drie. De Londenaar reist de wereld rond en richt zich voor al zijn creaties op mensen die van belang zijn binnen de lokale gemeenschap. Onbekenden naar de buitenwereld toe, maar vertrouwd in de buurt. Door het gebruik van verschillende materialen, creëert hij een unieke stijl. Eentje die zweeft tussen het abstracte en het figuratieve. De tortelduifjes Jean en Jeanine zijn alvast in hun nopjes met hun muurhoog liefdesportret.

Wat vinden jullie eigenlijk van The Crystal Ship?

Jeanine: “We vinden het wel mooi. Zelf zijn we niet zo bezig met kunst, maar we zijn levensgenieters.”

Jean: “Absoluut! De wandelroute langs alle werken van The Crystal Ship vind ik trouwens magnifiek.”

Jeanine: “En we verzamelen de boekjes erover. Wist je dat het al het derde jaar is? Het eerste jaar hebben we alles bezocht, het jaar erachter een paar. En nu gaat onze zoon Vincent (werkzaam bij Toerisme Oostende, red.) ons wel een keer rondvoeren. Een kunstwerk dat me is bijgebleven is dat aan het zwembad, dat zie ik heel graag. En ook die kleintjes, die vuilnismannetjes, vind ik heel leuk.”

Wie kwam er op het idee om een portret van jullie op deze muur te laten schilderen?

Jeanine: “Onze zoon, Vincent. Maar onze kleindochter Manon kwam ons met veel enthousiasme halen. ‘Mammie en Pappie, je moet een keer komen want we hebben een verrassing!’ Op bed lag er een foto van een muurschildering van de kunstenaar die al eens een ouder koppel geportretteerd had. En er lag een lange brief bij, waarin ze onze toestemming vroegen om vereeuwigd te worden op de muur van het Ostend Hotel.”

Jean: “Ik dacht eerst: dat is hier een aprilgrap, want we waren 1 april de dag erna.”

Wat vinden jullie van het oeuvre van Ben Slow?

Jeanine: “We kenden hem niet, maar hij is hier bij ons geweest. Er was ook iemand van Denemarken mee voor de foto.”

En hoe verliep de voorbereiding voor het grote werk?

Jeanine: “Goed! Ze hebben de shoot eerste in de living geprobeerd. Daarna wilden ze het in de slaapkamer doen en mijn man zei daarop: (in koor) ‘Wil je me op bed, of in bed?’ (lachen samen hartelijk)”

Jeanine:(serieus)“Er was daar meer licht.”

Jean: “Ja, de zon zit langs die kant.”

“Het doet toch iets om hier op de muur te prijken”

Jeanine: “En jij moest op bed zitten op kussens en ik op een stoel, zodat hij een klein beetje lager zat. Voor een niveauverschil. Zo leek hij groter.”

Waarom werd deze locatie gekozen?

Jeanine: “Geen idee. Onze zoon werkt voor Toerisme en hij doet veel evenementen. Iedereen kent hem. Persoonlijk kennen we die mensen hier niet. Ze gaan waarschijnlijk overal vragen waar ze mogen schilderen. Ze doen eerst de hele toer en kijken waar blote muren vrij zijn.”

Welk gevoel geeft het jullie om hier in het groot op de muur van het Ostend Hotel te prijken?

Jeanine: “Ik weet het niet. Toch een eigenaardig gevoel. Toen ik het deze morgen zag, werd ik emotioneel.”

Jean: “Nu zijn ze nog bezig, dus we hebben het nog niet helemaal kunnen zien. Maar we gaan zeker eens kijken als het af is. Dat gaat toch… (zwijgt even) Het doet toch iets.”

Wat verwachten jullie van het eindresultaat?

Jean: “Het eerste wat Jeanine zei toen ze thuis kwam, was dat ze het prachtig vond. Ze was heel blij.”

Jeanine: “Ik wist eerst niet goed waar het portret terecht ging komen. Van wat ik nu al gezien heb, vind ik het magnifiek. Ik verschiet ervan dat het zo groot is. Mijn man staat er trouwens mooier op dan hij in het echt is. (lacht)” (Ynne De Wever)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier