Twee keer per jaar wordt Flanders Expo in Gent omgetoverd tot een wereld waarin fantasy, animatie, strips en videospelletjes tot leven komen. De beurs FACTS, die al sinds 1993 wordt georganiseerd, pakt naast workshops en wedstrijden uit met enkele bekende acteurs, zoals de tweeling uit Harry Potter en acteur Karl Urban. Die laatste kwam de film Thor: Ragnarok voorstellen, waarin hij zelf ook meespeelt, en op de beurs in avant-première gaat.

Te midden al dat geweld was Jan Verheyen ook een special guest. Jan, die dezer dagen de handen vol heeft met de promo voor zijn nieuwe film Het Tweede Gelaat, dook voor FACTS nog één keer in de riolen van de filmindustrie met zijn Nacht van de Wansmaak en diepte de meest hilarisch slechte fantasy-, superhelden- en sciencefictionfilms op. Van Filipijnse pulp tot een pijnlijk ogende kungufilm met acteurs zonder ledematen... aan foute films geen gebrek.

Hoeveel nerd zit er in Jan Verheyen?

"Dat valt wel mee. Ik heb mij nooit uitgedost als een filmpersonage, maar als het over techniek gaat ben ik echt wel een nerd. Ik kan thuis amper een lamp indraaien. En vroeger was ik wel wat de klasnerd, ja. Al die gasten gingen uit terwijl ik in de cinema zat..."

Voel je je thuis op dit soort events?

"Ik vind dat enorm fascinerend. Hoe die gasten zijn uitgedost, dat hechte communitygevoel... Het is ook een heel loyaal publiek, dat hier twee keer per jaar graag komt. Daarom heb ik deze Nacht ook wat aangepast op hun leefwereld met Helden van de Wansmaak."

Ontdek je zelf nog vaak nieuwe 'foute' pareltjes?

"We spelen echt nog met het idee om nog een editie te organiseren van De Nacht van de Wansmaak (de laatste dateert van 2014, red.). In die zin zijn we dus continu op zoek naar nieuw materiaal, maar de lat ligt hoog qua materiaal. Het moeten filmpjes, trailers of fragmenten zijn die echt het dak er af blazen. Er was het idee om volgend voorjaar een Nacht te organiseren, maar dat halen we niet."

Zelf geen ambitie om dit soort pulp te maken?

"Nee, maar dat is voor velen ook een misvatting. Die films zijn indertijd niet gemaakt met de ambitie om veertig jaar later in De Nacht van de Wansmaak te arriveren. Die zijn met heel goeie voornemens gemaakt, wat op zekere hoogte enigszins ontroerend is. Ik heb al genrefilms gemaakt, maar horror is en blijft eerder een soort niche in Vlaanderen. Het boeit en intrigeert me wel, maar ik durf het eigenlijk niet. Ik heb lang een horrorscenario gehad, maar na één mislukte poging om het te financieren, heb ik het idee maar laten varen."

Aan een standje signeert Jan ook zijn dvd's. (Foto STYN.be)

Wie Jan aan het werk wil zien, kan zondag 22 oktober nog terecht op de tweede dag van FACTS in Flanders Expo, meerbepaald om 11.45 uur en 15.30 uur. Tickets en info: www.facts.be.

Op 31 oktober staat Jan ook in de Arenberg Schouwburg in Antwerpen, waar hij foute horrorfilms presenteert tijdens Haunted Halloween, een organisatie van Sven De Ridder.