Jan Delvaux en Jimmy ‘DJ Bobby Ewing’ Dewit maken filmopnames voor Belpopwandeling

Belpopkenners Jan Delvaux en Jimmy 'DJ Bobby Ewing' Dewit maken filmopnames voor Belpopwandeling in Brugge. © Davy Coghe
Redactie KW

Kenners van de Belgische muziek Jan Delvaux en Jimmy Dewit gieten de muzikale geschiedenis van een stad in een gratis wandel- en fietsroute. Ook Brugge krijgt begin augustus een fikse tocht van zo’n twaalf kilometer.

Na het wegvallen van de muziekfestivals deze zomer zochten Belpopkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit (aka DJ Bobby Ewing) alternatieven om toch wat muzikaal vertier te kunnen aanbieden in eigen land. Het duo is bekend van de theatershows en televisie die ze al sinds 2013 over de Belgische muziek maken. In een dertigtal steden en gemeenten nemen Delvaux en Dewit de rol op van muzikale stadsgidsen. Op iedere plek stippelen ze een fiets- en wandeltocht uit langs diverse Belpopparels. De fiets- en wandelroutes zijn volledig gratis te bezoeken. Het enige wat de deelnemers nodig hebben, zijn een fiets of een paar stapschoenen en een smartphone om de QR codes waaraan filmpjes gekoppeld zijn te bekijken.

Ook Brugge staat dus op het lijstje van de heren van Belpop Bonanza. “Brugge is l’embarras du choix’. Er zijn heel veel muzikale lijnen die terug te voeren zijn naar deze stad”, zegt Jan Delvaux. “De grootste Belgische hit aller tijden, de nationale punkklassieker, een Nederlandse monsterhit… Zelfs de beiaard is hier rock ‘n roll. We konden gelukkig ook gebruik maken van de enorme kennis van Antoine De Clerck, die al twee boeken schreef over de Brugse pop- en rockgeschiedenis.” Onder meer Red Zebra, Elisa Waut, Raymond van het Groenewoud en Willy Lustenhouwer komen aan bod tijdens de wandeling.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) verwelkomde de Belpopkenners deze middag in Brugge terwijl ze bezig waren met de opnames van de filmpjes en toont zich bijzonder tevreden met het initiatief. “Deze Brugse wandel- en fietsroute van Belpop Bonanza – goed voor 12,3 kilometer, is een degelijk en coronaproof alternatief in de open lucht want je kunt die zowel alleen als in je eigen bubbel maken”, stelt de burgemeester. Wie de rijke Brugse muziekgeschiedenis te voet verkent, zal een kleine drie uur zoet zijn. Met de fiets duurt de tocht ruim anderhalf uur.

De Belpoproute passeert langs de mooiste plekjes in Brugge en daarbij wordt ook de lokale handel en wandel niet vergeten.” Hoe werkt het nu precies? Fietsers en wandelaars kunnen in In&Uit (op ‘t Zand) gratis een plannetje oppikken. Die zijn ook beschikbaar als digitale download op de website van Belpop Bonanza (www.belpopbonanza.be) Langs het parcours zijn twintig stops voorzien. Bij elke stop hangt een QR-code die gescand kan worden met de smartphone. Achter elke plek zit een rijkelijk geïllustreerd audio- en /of videofragment van Delvaux en Dewit. Start- en eindpunt is In&Uit (aan het Concertgebouw dus) op ‘t Zand. De wandel- en fietsroute is helemaal klaar en te bezoeken vanaf 1 augustus.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier