Jan Darthet bundelt lockdownfoto’s in fotoboek ‘Stilleven – Brugge 2020’

Jean en Jan Darthet. © Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

De voorbije lente maakte de Brugse beroepsfotograaf Jan Darthet samen met zijn jongste zoon in de kinderwagen zes wandelingen doorheen een van toeristen verstoken Die Scone. De schier verlaten Breydelstad vatte hij in foto’s waar geen mens op te zien is. Zo kwam hij tot een uniek tijdsdocument dat hij in een publicatie heeft gebundeld. Auteur Peter Verhelst schreef een gedicht dat de visuele teneur vat. “Ik beschouw dit als een hommage wachtend op bezoekers. In stilte, maar met grandeur.”

Geen (foto)boek zonder voorwoord. In het geval van ‘Stilleven – Brugge 2020’ werd dit geschreven door burgemeester Dirk De fauw. Hij leidde Jan Darthet ook in tijdens de persvoorstelling in het stadhuis. “Heel wat stadsgenoten ervoeren de eerste lockdown op een bijzondere manier”, aldus De fauw. “Sommigen zeiden: de stad is eindelijk opnieuw van ons. Geen drommen toeristen die het straatbeeld bevolken. Beroepsfotograaf Jan Darthet maakte van die uitzonderlijke periode gebruik om beelden te maken die je in normale tijden nooit kan maken. Op die manier kwam de visuele pracht van onze historische binnenstad helemaal tot haar recht. Nu is er ook een boek. ‘Stilleven – Brugge 2020’ geldt als een uniek tijdsdocument dat onze stad bijkomende uitstraling geeft.”

Passie

Op de cover staat een foto van een koets waar een doek omheen gespannen is. Darthet nam dit beeld op een parkeerstrook van de site Oud Sint-Jan. “Dat is vlakbij mijn kabinet”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “In het werk van Jan vallen doelgerichtheid en professionaliteit, samengevat passie, op. Of het nu om een portretfoto of deze straatbeelden gaat.”

Voor zijn project hield Darthet er een afgelijnd concept op na. Hij koos resoluut voor één toestel, één lens en één standpunt. Op ooghoogte ook en met een vaste beeldhoek, wars van technische hoogstandjes. 35 millimeter. Een dergelijke aanpak ademt rust. “De fotografische reeks is op verschillende uren van de dag tot stand genomen. Ondanks de unieke context gaat ‘Stilleven – Brugge 2020’ niet over de lockdown, hoewel dit wel de aanleiding vormde. Hoe meer ik wandelde en fotografeerde, hoe langer de stad decor werd, waarin zich in normale tijden allerlei taferelen ontvouwen. Door de nieuwe lockdown, waarin geen plaats is voor feesten en andere vormen van uitbundigheid, is de stad echter opnieuw een stilleven geworden.”

Stilte en ingetogenheid spreken uit Darthets foto’s. “En ook een zekere tristesse, maar tevens hoop, want er komt een tijd waarin we deze nare periode achter ons kunnen laten”, duidt hij. “Ik heb de fotografie als medium ook aangewend om mijn gedicht vorm te geven. De beeldtaal die ik gebruik leunt dichter aan bij poëzie dan bij fotografie.”

Dubbel gevoel

Darthet kon auteur Peter Verhelst ook over de streep trekken voor een kenschetsend gedicht. Zijn verzen sluiten heel nauw aan bij het dubbel gevoel die de beelden oproepen. “Onze samenwerking verliep heel vlot. Hij schonk me een zeer stevig gedicht met tal van lagen. Zacht, maar ook hard. Bijzonder confronterend. Het komt echt wel binnen.”

De fauw voegde er ironisch nog aan toe dat hij hoopt dat er geen vervolg komt op het boek van Darthet. “De meeste Bruggelingen, met op kop iedereen die handel drijft of een dienst aanbiedt, zullen de toeristen immers graag zien terugkomen. Echter, wellicht niet met zovelen tegelijk”, aldus nog de burgervader.

Nu er een fysieke, door Tim Bisschop prachtig vormgegeven drager is van zijn fotografisch werk overweegt Darthet om er ook een e-boek van te maken. (svv)

‘Stilleven – Brugge 2020’ is uitgave van Raaklijn, de Brugse onafhankelijke boekhandel van Darthets vader Jan. Het boek is exclusief te koop bij Raaklijn (050 33 67 20 en www.raaklijn.be) en via de website www.brugge2020.be. De kostprijs bedraagt 49,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier