Izegemse Ily verkoopt op webshop Ayumu World decoratiespullen van over de hele wereld

© foto Frank
Redactie KW

De coronacrisis noopt iedereen tot creatieve oplossingen en dat is ook het geval bij Ily Seys (23). De jongedame werkt normaal zes maanden per jaar op een cruiseschip, maar dat ligt om de bekende redenen voor anker. Nu ze langere tijd thuis verblijft, wil ze graag haar wereldwijde kennis combineren met haar passie voor decoratie. Het resultaat is de webshop Ayumu World, die ze samen met haar vader Ludwig uitbaat. Je kan er duurzame decoratiespulletjes van over de hele wereld kopen.

Ily Seys heeft al van kindsbeen af een grote passie voor reizen, toerisme en het ontdekken van nieuwe culturen. “Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ik indertijd voor studies toerisme gekozen heb”, vertelt de Izegemse. “Later kon ik aan de slag bij een cruiseschip. Eerst bij Holland America Lines en daarna bij Viking Cruises, dat onder de Noorse vlag vaart. Ik vloog in november vorig jaar naar Uruguay, waar ik inscheepte op een cruiseschip dat in 245 dagen de wereld rond voer. Ik was er aan de slag als receptioniste en verkocht er excursies. Een zeer boeiende job, met als leuke extra dat ik bijna iedere dag in een ander land wakker werd.”

Gesloten havens

Toen de coronacrisis wereldwijd steeds grotere proporties begon aan te nemen, moest ook het cruiseschip waar Ily op zat een noodoplossing vinden. “In Indonesië konden we nog het eiland Komodo bezoeken, maar daarna sloten steeds meer havens hun deuren. In Dubai en Lissabon konden de passagiers nog van boord, maar wij bleven present tot ik op 15 april vanuit het Engelse Portsmouth met de Eurostar naar huis kon sporen. Sindsdien zit ik bij mijn ouders thuis in de Ommegangstraat en is er nog altijd geen perspectief wanneer cruises weer kunnen uitvaren. In een normaal werkregime ben ik een half jaar op cruise en verblijf ik twee maanden in Izegem, maar door corona staat alles nu on hold.”

Door corona staat mijn werk op een cruiseschip tijdelijk on hold

Omdat Ily niet bij de pakken wil blijven zitten en toch iets wil doen rond internationale culturen heeft ze met haar vader Ludwig de webshop Ayumu World opgericht. “Ayumu is Japans voor ‘stap voor stap’ en op die manier wil ik mensen via onder andere woon- en muurdecoratie die ik verkoop de wereld laten ontdekken. Doordat ik al op veel plaatsen in de wereld ben gekomen, heb ik er ook contacten kunnen aanknopen om aan bepaalde zaken te raken.”

“Het aanbod varieert van door Congolese en Burundese vluchtelingen gevlochten mandjes en schelpenkettingen uit Indonesië tot kokosnoot-theelichthouders uit Vietnam. In totaal heb ik zo 150 producten in de aanbieding. Die vind je op de webshop, maar thuis in de Ommegangstraat 114 hebben we ook een fysiek winkeltje waar je na afspraak eens kan komen snuisteren. Alle voorwerpen hebben een verhaal, dat op de site netjes uitgelegd staat. Duurzaamheid en fair trade zijn een rode draad doorheen het gamma.”

Wereld rondreizen

Ily baat Ayumu World uit met haar vader Ludwig. “Hij springt bij waar nodig en dat zal ook handig zijn eens ik terug op cruiseschepen mag gaan werken. Dan blijft hij alles mee vanuit Izegem coördineren“, zegt Ily. “Voorlopig blijf ik nog thuis, maar hopelijk kan ik volgend jaar mijn gewone job hervatten, de wereld rondreizen en op die manier inspiratie opdoen voor nieuwe spullen in Ayumu World.”

Meer info op: www.ayumuworld.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier