Izegems klooster Ave Maria de Pélichy opent nog een laatste keer de deuren

De pracht en praal van de Gouden Kapel doet je naar adem happen. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

De komende twee zondagen kunnen liefst 160 fotografen het indrukwekkende klooster Ave Maria de Pélichy nog één keer in al haar pracht ontdekken en vereeuwigen. Tijdens Open Monumentendag worden er ook rondleidingen georganiseerd, daarna gaan de deuren onherroepelijk dicht. Een projectontwikkelaar wil de hele site nieuw leven inblazen.

Het klooster Ave Maria de Pélichy draagt een indrukwekkende geschiedenis met zich mee. De instelling werd in 1806 gelijktijdig met de gelijknamige school opgericht en werd in de loop der jaren steeds maar uitgebreid. In 1839 werd de fabelachtige Gouden Kapel gewijd, in de jaren die daarop volgden, werd die groter gemaakt en verder versierd en in 1846 kreeg ze een tweede wijding.

Lees verder onder de foto

Het klooster Ave Maria in Izegem is de komende twee weekends te bezichtigen.
Het klooster Ave Maria in Izegem is de komende twee weekends te bezichtigen.© Frank Meurisse

“Het resultaat is een grote barokkapel met een rijke plafond- en muurbekleding en een monumentaal barokaltaar”, verduidelijkt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “Van 1843 tot 1845 werd onder andere ook de Zilveren kapel gebouwd, een privékapel voor priester Joseph de Pélichy. De Gouden Kapel is sinds 1981 een beschermd monument, een deel van de gebouwen is sinds 2012 beschermd.”

Lees verder onder de foto

De Zilveren Kapel: iets minder groot, maar eveneens tot in het detail afgewerkt.
De Zilveren Kapel: iets minder groot, maar eveneens tot in het detail afgewerkt.© Frank Meurisse

Sinds 2013 staan de gebouwen leeg. Toen verlieten de Zusters van Maria het klooster. “Een jaar eerder woonden er nog acht kloosterzusters, in de jaren zestig waren dat er zelfs zestig. Het hoogste aantal in de geschiedenis van het klooster.”

Nederland en Berlijn

Wie de voorgevel van het klooster langs de Gentsestraat gadeslaat, kan zich niet inbeelden welke pracht en praal er achter de gevelmuren schuil gaat. Daarom organiseert de stad een fotoshoot voor beroeps- en amateurfotografen. Dat gebeurde de voorbije jaren al in het kasteel Wolvenhof, de leegstaande Paterskerk en de voormalige Drukkerij Strobbe. “Ook nu weer is de interesse overweldigend. Daarom zetten we de deuren twee zondagen lang open, want er zakken zelfs mensen uit Nederland en Berlijn naar Izegem af. Een duidelijk bewijs dat we een enorme historische troef in handen hebben.”

Lees verder onder de foto

De technische ruimtes van het klooster flitsen je terug in de tijd.
De technische ruimtes van het klooster flitsen je terug in de tijd.© Frank Meurisse

“In iedere Italiaanse stad zou de Gouden Kapel dagelijks honderden bezoekers verwelkomen”

Die troef wordt ook in de toekomst behouden, klinkt het. “De Roeselaarse projectontwikkelaar Bouw Bossu heeft een beheersplan klaar om aan de slag te kunnen gaan met de restauratie van de historische en beschermde delen van de site. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de herbestemming van de Gouden en Zilveren Kapel, maar het is nu al duidelijk dat de verborgen parel opnieuw in ere hersteld zal worden. Een dergelijke kapel zou in een Italiaanse kunststad dagelijks honderden bezoekers over de vloer krijgen. Hier moeten we trots op zijn.”

Sommige slaapvertrekken liggen erbij alsof de zusters net vertrokken zijn.
Sommige slaapvertrekken liggen erbij alsof de zusters net vertrokken zijn.© Frank Meurisse

“De fotografen krijgen elk een tijdslot en krijgen op zondag 13 en 20 september de kans om het klooster in beeld te brengen. “Alle hoekjes zullen toegankelijk zijn”, duidt de schepen. “De prachtige Gouden en Zilveren Kapel, het art decosalon, de kloostergangen, slaap- en eetvertrekken, de technische ruimtes… Het klooster spreekt tot de verbeelding en daar kunnen we alleen maar gelukkig om zijn.”

Open Monumentendag scoort

Niet alleen het klooster Ave Maria de Pélichy is een voltreffer, alle Izegemse activiteiten voor Open Monumentendag zijn (zo goed als) volzet. Nu zondag kan je van 10 tot 18 uur gratis Eperon d’or bezoeken, waar ‘s namiddag ook demonstraties met borstelmachines te bewonderen zijn.

In De Gilde in de Kruisstraat kan je de rijke geschiedenis van het gebouw ontdekken. Het pand werd in 1896 opgetrokken en was decennialang het kloppende hart van de katholieke zuil. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed de site zelfs dienst als lazaret voor de Duitse troepen en is nu weer een horecazaak.

Ook het Sint-Jozefscollege en ‘de vakschool’, het huidige Prizma Campus VTI, zijn komende zondag onder leiding van een gids te bezoeken. (PVH)

www.eperondor.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier