Isolde Lasoen over de vreemde (muziek)zomer: “We roeien met de riemen die we hebben”

Isolde Lasoen zag haar agenda volledig omgegooid. (Foto Piet Stellamans)
Bert Vanden Berghe

Vrijdag staat Absynthe Minded op het podium van de Dranouter Zomersessies. In duo, dus zonder drumster Isolde Lasoen. Zij ziet, net als veel collega’s, haar zomer gehypothekeerd. Maar toch weigert ze om negatief te zijn en geniet ze van de kleinere optredens. “Alles komt goed. Het moet wel.”

“Het went niet echt, nee”, glimlacht Isolde Lasoen fijntjes, een dag nadat ze met Absynthe Minded op het podium stond van OLT Rivierenhof in Antwerpen. “We hebben ons super geamuseerd en het deed deugd om weer op het podium te staan, maar het voelde net iets minder magisch.” Waar doorgaans het publiek gezellig bijeen staat, waren er slechts 400 personen toegelaten. “En mondmaskers waren verplicht, waardoor je geen gelaatsuitdrukkingen ziet bij het publiek. Je ziet vooral vierkante vakjes op het gezicht, wat vreemd aandoet.”

De agenda oogde tot voor kort angstvallig leeg, maar stilaan raakt ze weer gevuld, weliswaar met kleinere optredens en projecten. Zo speelt ze een hele zomer lang voor Hotel Marcel in Oostende en deze week stond ze ook met Daan op de Citadel van Dinant naar aanleiding van de nationale feestdag. Op de Zomersessies van Dranouter vrijdag is ze er niet bij (als duo was Absynthe Minded meer betaalbaar voor de organisatie, red.). Met haar soloproject treedt ze straks ook een viertal keer op in een aangepaste setting. “We roeien met de riemen die we hebben”, klinkt het strijdvaardig. “Ik ben vooral blij dat ik kan spelen.”

Halfvol glas?

Isolde, geboren in Brugge maar volbloed Oost-Vlaamse, heeft naar eigen zeggen net helemaal haar draai gevonden. “Het zou een drukke en fijne zomer geweest zijn, ja. Veel optreden met Absynthe Minded, met Daan en met Les Bens.”

Als artiest is dat financieel maar ook mentaal slikken. “Dat schommelt heel erg. De ene periode denk je: we trekken onze plan wel. Dan weer vraag je je af of dit wel goedkomt. Het kan niet dat dit het nieuwe normaal is – wat ik een vreselijke uitdrukking vind overigens. En toch geloof ik wel dat het goed komt, dat we dit jaar moeten zien te overleven. En dat het volgend jaar wel beter zal zijn. Ik zie het niet noodzakelijk negatief, en dat voor iemand die doorgaans het glas halfleeg ziet.” (lacht)

Het helpt ook niet dat haar wederhelft tourmanager is, en ze allebei getroffen worden door de onzekerheden waarmee de cultuursector meer dan welke sector af te rekenen krijgt. “Op politiek vlak weet ik niet of ze ons bewust achteruit steken of eerder ontwijken. Bij de gewone mens krijgen we dan vaak te horen dat we maar optredens moeten spelen in onze living, maar als artiest is dat eigenlijk het laatste dat je wil horen. Het gaat om meer dan muziek. Het gaat om de beleving, dat gevoel op een podium. Maar we moeten er ook kunnen van leven. En mensen mogen niet vergeten dat het net dat is waar zij ook gelukkig van worden: van de muziek op de radio, van een mooi programma op tv… Als dat allemaal zou wegvallen, dan zouden mensen niet zomaar hun schouders ophalen als ze het woord cultuur horen.”

Veel liefde

Zicht op het najaar is er nog niet echt, ook daar is het koffiedik kijken. Haar nieuw jazzproject, dat ze vlak voor de lockdown zou voorstellen, werd opnieuw on hold gezet.

“Inspiratie komt op momenten waar je het niet verwacht, dat blijft ook nu zo”

Veel van haar tijd steekt Isolde nu in het gezin. “Ik geniet wel van die tijd samen, zeker met dat kleine knuffeldiertje (ze heeft een zoontje van anderhalf jaar, red.). Ze krijgen ongelooflijk veel liefde, en ergens gaan we er later nog met een blij gevoel op terugkijken. Maar met twee kinderen in huis is er niet bepaald veel ruimte om te schrijven of muziek te maken. En de inspiratie komt sowieso op momenten dat je het het minst verwacht. Twee weken geleden had ik mijn eerste optreden in heel lang en toen ik naar huis reed, zag ik een grote volle witte maan. Het zorgde voor wat klaarheid in mijn hoofd en ik nam wat stukjes op in mijn dictafoon. Inspiratie is altijd heel onvoorspelbaar.”

De plannen voor Isolde blijven ongewijzigd. Ze wil die combo tussen Absynthe Minded, Daan en Isolde et les Bens blijven behouden. “Ik weiger te geloven dat het hierna allemaal anders zal zijn. Ik denk dat het wel in orde zal komen. We moeten positief zijn, we kunnen niet anders. Wat ik het meest mis? Op pad zijn met bands. Spelen, backstage rondhangen, bijbabbelen en onnozel doen. En ook het publiek natuurlijk. Maar het komt goed. Het moet wel.”