Isabelle in ‘De sollicitatie’ op VIER

Isabelle Vandemaele: "Het is de eerste keer dat ik een rol krijg in een echt tv-programma." © GF
Redactie KW

De Oostendse actrice Isabelle Vandemaele (49) is sinds dinsdag acht weken lang te zien als secretaresse in ‘De sollicitatie’op VIER. Zij en een collega zijn de enige acteurs in de tv-reeks, die voor de rest uit echte werkgevers en sollicitanten bestaat. “Ik ben meer een oude doos dan een jonge babe. Maar ze wilden een atypische secretaresse”, lacht ze.

Isabelle Vandemaele was al over de 30 toen ze een zesjarige opleiding Woord en Drama startte aan het Conservatorium aan Zee in Oostende. “In mijn jeugd mocht ik dat niet doen van mijn vader. Actrice, dat was iets voor de hoeren en de stroatelopers“, verklaart ze. “Maar uiteindelijk studeerde ik af met de grootste onderscheiding en werd ik zelfstandig actrice in bijberoep. Met mijn bedrijfje Woordaccent.be treed ik op met zelfgemaakte komische volksmonologen en ben beschikbaar voor poëziemomenten, showpresentaties, vertelfestivals…”

Hilarische situaties

“Ik speelde al hoofd- en figurantenrolletjes in reclamespots op de televisie, maar nog nooit in een echt programma”, vertelt Isabelle. “Maar ik zit in de bestanden van de productiehuizen en kreeg zo een oproep voor een rol als secretaresse in ‘De sollicitatie’. Hoewel ik niet de looks van een secretaresse heb, schreef ik me toch in en raakte ik door de twee selectierondes. Bleek dat ze op zoek waren naar een atypische secretaresse. Mijn collega op het secretariaat in het programma is trouwens homo.”

“Het is eens een andere manier van doen. Niet de typische mantelpakstijl, maar ik ben flamboyant gekleed en toegankelijker tegenover de bezoekers dan de meeste secretaresses. De secretariaatmedewerkers zijn de enige acteurs in het programma, alle andere werkgevers en werkzoekenden zijn authentiek. Enkel de aankomst bij ons is geënsceneerd, de rest is echt. En er wordt met een verborgen camera gewerkt, ook bij ons. Je hebt er eigenlijk geen idee van dat de camera’s draaien.”

“Het programma zit vol met hilarische situaties. Het is alsof je echt bij ons aankomt om te solliciteren. Ik vind het ook erg leerrijk: de kijker krijgt heel wat tips en tricks die goed van pas kunnen komen bij de zoektocht naar een job. De opnames dateren al van eind 2017, begin 2018. Op de eerste aflevering kreeg ik positieve reacties”, zegt Isabelle. “De reeks loopt acht weken, maar het is nu afwachten of er nog een reeks komt. Dat hangt af van de kijkcijfers van deze reeks en van de reacties op sociale media.”

Droom die uitkomt

“Ik weet niet of er nog meer televisiewerk inzit voor mij. Er is in elk geval nog niets gepland. Ik laat het wat op me afkomen. Ik doe het graag, meer moet dat niet zijn. Ik heb ook nog mijn andere baan bij Power-Link, het energieplatform van de Universiteit Gent op het wetenschapspark Greenbridge in Oostende. Ik doe er de financiële en administratieve ondersteuning. Iets heel anders dan acteren, maar de beide houden elkaar perfect in evenwicht”, vindt Isabelle. “De laatste twee jaar heb ik veel meer werk als actrice. Het is een droom die uitkomt.” (HH)