Internationaal kunstenparcours Contrei Live moet 100.000 bezoekers lokken

Floating Gardens - Michel Desvigne (FR). © (Foto Leiedal)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Intercommunale Leiedal organiseert met Contrei Live een kunstenparcours op en langs het water in de 13 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Contrei Live is gratis te bezoeken van 13 juni tot 26 oktober 2020. Voor het grootschalig het project is bijna 1 miljoen euro voorzien.

Zestien kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland nodigen het publiek uit om de streek te verkennen, mee te reflecteren op en over het water en de dialoog aan te gaan over het belang ervan. De blikvanger in Kortrijk worden de drijvende tuintjes op de Leie. “De installatie zal het hele jaar door zorgen voor bloemen met kleurenpracht naargelang het seizoen”, aldus Wout Maddens als voorzitter van Leiedal. “Er wordt deze zomer een project uitgewerkt met de provinciale Tuinbouwschool Kortrijk.”

Rain Amplifier - Matthijs la Roi (NL).
Rain Amplifier – Matthijs la Roi (NL).© (Foto Leiedal)

Het project kadert ook binnen de zestigste verjaardag van Leiedal. “Leiedal stuurde in februari 2019 een open oproep uit naar kunstenaars en ontwerpers waarbij ze een aantal markante plekken suggereerde met een duidelijke link naar het water. Mede dankzij het UNESCO Creative Cities Network waar de Stad Kortrijk en de regio sinds 2017 deel van uitmaken, ontving Leiedal maar liefst 211 inzendingen uit meer dan 35 landen wereldwijd“, zegt Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van Leiedal. Een jury van experten maakte een selectie waarmee Leiedal verder aan de slag kon om ze te toetsen op hun praktische, logistieke en financiële haalbaarheid. “Het resultaat is dat er in elk van de 13 gemeenten van het werkingsgebied van Leiedal minstens één kunstwerk komt.” De in totaal zestien artistieke interventies vormen een interessante mix van land art, landschapsarchitectuur, geluidskunst en kinetische installaties. “De interventies zijn op maat gemaakt van de plek in het landschap of de publieke ruimte. Op die manier versterken ze de band met het waterverhaal.”

Timeless Waves - Zilvinas Stasiulevicius (LT).
Timeless Waves – Zilvinas Stasiulevicius (LT).© (Foto Leiedal)

Contrei Live betekent ook een hefboom voor het fietstoerisme in Zuid-West-Vlaanderen. “Toerisme Leiestreek en Westtoer helpen Contrei Live te ontsluiten, aan de hand van drie fietslussen van samen zo’n 50 kilometer“, zegt Claude Croes, voorzitter van Toerisme Leiestreek. “Het wordt een ideale manier om de streek nog beter te leren kennen.” Later komen er flankerende evenementen nabij de artistieke interventies. “Lezingen, geleide bezoeken, een online game van de Howest-opleiding Digital Arts & Entertainment rond Contrei Live, educatieve pakketten voor scholen en eventueel speciale arrangementen in hotels en B&B’s.”

Incidentally insights n°1 - Patrick Ceyssens.
Incidentally insights n°1 – Patrick Ceyssens.© (Foto Leiedal)

Contrei Live zal gratis te bezoeken zijn. “Het doel is om te verwonderen en te verbinden en uit te nodigen tot een dialoog over het belang van water in het landschap en de stad“, aldus nog Wout Maddens. Er zijn 712 kilometer aan waterlopen in het werkgebied van Leiedal. De drie uitschieters zijn 31 kilometer Leie, 15,5 kilometer kanaal Bossuit-Kortrijk en 10,7 kilometer Bovenschelde. Daarnaast zijn er nog tientallen beken en grachten. Het kunstenparcours krijgt steun van Europa, Designregio Kortrijk, De Vlaamse Waterweg, de provincie, de dertien lokale besturen, Zuidwest en Belfius.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier