Ingelmunsternaar Björn Soenens wordt de nieuwe baas van ‘Het Journaal’

© © VRT - Joost Joossen
Redactie KW

Volgens De Morgen wordt de Ingelmunsternaar vandaag officieel aangesteld als nieuwe hoofdredacteur van ‘Het Journaal’ op Eén.

Momenteel is Björn Soenens chef-buitenland bij de VRT-nieuwsdienst, de doorsnee kijker kent hem vooral van zijn bijdrages als ‘Amerikawatcher’. Intussen werd al twee maanden ernstig gezocht naar een opvolger voor hoofdredacteur Wim Willems en volgens De Morgen is het een uitgemaakte zaak dat die gevonden zal worden in de figuur van Björn Soenens. Die zou meer daadkracht aan de dag leggen en ook een nieuwe stijl van nieuws brengen in zijn rugzak hebben zitten, waar Het Journaal vanwege de almaar harder wordende concurrentie van de nieuwsdienst van VTM volgens de dagkrant dringend nood aan heeft.

Al sinds 1991 aan de slag bij de VRT

Björn Soenens (45) werd geboren in Roeselare, maar is opgegroeid in Ingelmunster. “De parel van de Mandel”, zei Björn eerder dit jaar nog in een interview in Krant van West-Vlaanderen. “Ik liep school in het Sint-Jozefscollege in Izegem en studeerde vervolgens vertaalkunde en internationale politiek in Gent en in Antwerpen.” Björn woont in Gent met zijn vriendin en heeft een zoon van 18 en een dochter van 16.

“Ik werk sinds eind 1991 bij de VRT. Eerst bij Radio 2 in Kortrijk en vanaf eind 1992 bij het VRT Nieuws in Brussel. Ik deed er radionieuws, radioduiding en was vervolgens reporter bij het Journaal en Terzake. In 1999 was ik een van de bedenkers van het programma ‘Koppen’ en werd er reporter en chef van. Vanaf 2003 ging ik terug naar het Journaal, achtereenvolgens als eindredacteur en chef Journaal. Sinds 2008 ben ik Amerikawatcher bij het VRT Nieuws (radio, tv en online) en vanaf 2012 ook chef buitenland.”

Amerikawatcher

En over hoe hij Amerika-kenner werd: “Door mijn familiebanden. Mijn grootmoeder week na de Eerste Wereldoorlog uit naar de Verenigde Staten en keerde na zes jaar weer terug naar België. Maar er wonen ginder nog heel wat familieleden van mij. Ik reis ook regelmatig naar de VS en informeer me over van alles en nog wat uit dat land.”

(FJA)