Indrukwekkende lijst met genomineerden voor stedelijke cultuurprijzen

Norbert De Cuyper: genomineerd voor de Life-time Achievement Award als acteur bij Theater 't Fonteintje
Redactie KW

Om de twee jaar reiken de cultuurraad en het stadsbestuur de stedelijke cultuurprijzen uit. In tijden van corona kan dat helaas niet gepaard gaan met een feestavond en dus wordt de voorziene hulde van de laureaten – op vrijdag 11 december in het cc de Brouckere – verschoven naar een nieuwe datum na Nieuwjaar, die nog vastgelegd moet worden. De stemming door de leden van de cultuurraad is achter de rug, maar het resultaat blijft geheim tot de avond van de uitreiking. Alleen voorzitter Eva Stael weet al wie er gewonnen heeft.

Vier categorieën

“Met het uitreiken van de cultuurprijzen willen we in de verf zetten dat heel wat mensen en verenigingen de voorbije twee jaar actief met cultuur in de ruime zin van het woord bezig zijn geweest”, licht Eva toe. “In 2019 werd dat nog als normaal beschouwd, maar in 2020 was het vaak zoeken naar alternatieven en vielen sommige plannen in het water. Sowieso moet de cultuur de coronacrisis overleven. De toegekende prijzen willen daarbij een duwtje in de rug zijn.”

De lijst van genomineerden waaruit de cultuurraad zijn keuzes kon maken, oogt indrukwekkend.

De prijs voor een verdienstelijke vereniging uit het culturele werkveld gaat naar een van deze vier: KWB Content, het koor De Colores, Hart boven Hard en het Houtlands Harmonieorkest.

De prijs voor een culturele ambassadeur is bestemd voor een verdienstelijke persoon die in Torhout woont of eruit afkomstig is. De laureaat moet een bezieler zijn op cultureel vlak, al hoeft dat niet per se een trekker te zijn. Een ondersteuner maakt ook kans. Hiervoor waren de genomineerden hoboïst Bram Nolf, schrijver Frank Geleyn, boekenmeester Rien Deleu, theatermaker Simon D’Huyvetter, fotografe Marijke Debusschere, actrice Maaike Cafmeyer en gastfamilie Vandecasteele-Demeulenaere.

Er wordt voorts een prijs voor een hele carrière uitgereikt, de Life-time Achievement Award. Hiervoor kon er gekozen worden tussen de schrijvers Joris Denoo en Hilde Vandermeeren, Kadans-pionier Freddy Nauwynck en theaterman Norbert De Cuyper.

De cultuurprijs voor een beloftevolle jongere (onder de 26 jaar) gaat naar iemand uit dit kransje: Ellen Degrande (dj Ellyts), Miel Pannecoucke (webdesign) en de muzikanten Hugo Pereira, Flor Boussier en Sanderijn Demuynck.

Ook een erfgoedprijs

Ten slotte is er de stedelijke erfgoedprijs, die door de deelraad erfgoed gestemd wordt. Hiervoor waren de genomineerden de site Moke van het Sint-Vincentiusinstituut (Conscienceplein), De Peerdenposterij (Rijselstraat), de woning De Brock-Jonckheere (Nieuwstraat) en het Hof der Drie Koningen, ook wel hoeve Lagrou genoemd (Steenveldstraat).

Van zodra corona het toelaat om een datum voor de feestelijke laureatenavond vast te leggen, kan Luc Descheemaeker, alias O-Sekoer, het scenario op punt zetten. Hij zorgt namelijk met zijn bekende creativiteit voor de concrete invulling van de hulde. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier