In haar nieuw boek leert Fran Vanseveren uit Tielt je T-shirts naaien

Fran Vanseveren. © SDT
Redactie KW

Fran Vanseveren, een creatieve dame van 36 jaar, bracht in 2016 en 2017 twee boeken uit: ‘Naaien met restjes stof’ en ‘I love sweaters’. Dankzij het grote succes van beide boeken, kreeg Fran de vraag van uitgeverij Lannoo om nog een boek uit te brengen. En zo verscheen onlangs haar derde boek ‘I love T-shirts’.

Fran Vanseveren woont samen met haar man Matthias en drie kindjes in de Deken Darraslaan in Tielt. Na haar studies regentaat Nederlands en muziek in Gent bleef ze nog tien jaar plakken in de Oost-Vlaamse hoofdstad, maar na de geboorte van de kindjes besliste het koppel om terug te keren naar Tielt.

“Ik werk al 15 jaar voor de VRT als redacteur, hoofdzakelijk voor programma’s op Ketnet. De laatste vier jaar ben ik heel vaak bezig geweest met de Ketnetmusical. In januari dit jaar ben ik gestart als zelfstandige in bijberoep. Ik werk onder andere voor het naaitijdschrift La Maison Victor. Ik maak vooral de filmpjes die op hun website staan. Daarnaast werk ik ook voor uitgeverij Lannoo, meer bepaald voor Madame Creatief. Tot slot werk ik ook mee aan hun website mamabaas.be. Daar kunnen mama’s allerlei tips en tricks lezen over het moederschap”, somt Fran op.

Cursus patroontekenen

Daarnaast werkt ze ook nog aan haar naaiboeken. “Ik had al altijd een sterke interesse daarin. Als kind was ik vaak bezig met knutselen. Ik zat soms uren op mijn kamertje allerlei dingen te maken”, aldus Fran. “Omdat ik graag echt zelf kleren wou maken en ontwerpen, heb ik een paar cursussen gevolgd, waaronder een cursus patroontekenen. Ik vind het heel leuk om alles uit te denken en vervolgens te creëren. Het moet wel altijd creatief blijven, dus vraag mij niet om twee keer hetzelfde T-shirt te maken.”

Als kind zat ik soms uren te knutselen op mijn kamertje – Fran Vanseveren

In 2016 bracht Fran haar eerste boek Ja, lap naaien met restjes stof uit. Het boek bleek een succes, want een jaar later lag haar tweede boek al in de rekken. Het kreeg de naam I love sweaters. “Omdat het sweaterboek vrij goed verkocht had, kwam uitgeverij Lannoo naar mij met de vraag of ik het zag zitten om aan een volgend boek te werken. En zo kwam mijn derde boek uit.”

44 versies

Dat vervolg heet logischerwijs I love T-shirts. “In het nieuwe boek staan er 15 T-shirtmodellen die gemaakt kunnen worden. Al deze modellen zijn zowel voor kinderen, tieners als volwassenen én kan je zowel met lange als korte mouwen maken. In totaal kan je dus 44 verschillende T-shirts maken. Alle patronen heb ik zelf getekend en zijn allemaal in het boek opgenomen.”

“Toen ik klaar was met het schrijven, heb ik met testnaaisters alles uitgetest om zeker te zijn dat het goed zat. Bovendien hebben zij mij ook geholpen om alle teksten nauwkeurig na te lezen. In het boek staan ook veel tekeningen, die de lezers kunnen helpen. Die tekeningen heb ik ook allemaal zelf gemaakt.”

Hulp via Facebook

Van zowel I love sweaters als I love T-shirts is er een Facebookgroep. “In een week tijd had ik al meteen 3.000 leden. Mensen die mijn boeken gekocht hebben en daarna aan de slag gaan met de patronen kunnen in de Facebookgroep mogelijke problemen posten of tips geven aan elkaar”, legt Fran uit. “Eigenlijk is het een beetje een forum waar creatieve naaisters hun ideeën met elkaar kunnen uitwisselen. Sommigen posten ook hoe ze het ontwerp uit mijn boek hebben aangepast. Dat vind ik heel leuk want niets is saaier dan iets klakkeloos overnemen.”

Wat de toekomst brengt, dat weet Fran nog niet. Nog een boek uitbrengen sluit ze niet uit. “Misschien komt er wel een vervolg, maar naaiboeken maken is erg tijdsintensief. Ideeën en zin heb ik alvast genoeg, dat zal zeker het probleem niet zijn”, lacht ze.

(Stephanie Desmet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier