Imani uit Torhout speelt belangrijke rol in fictiereeks ‘De Dag’

Imani De Caestecker vertolkt in 'De Dag' het meisje Noor, dat bij een bankoverval gegijzeld wordt. (Foto JS)
Johan Sabbe

Sinds enkele dagen kan via Play More van Telenet de ijzingwekkend spannende reeks ‘De Dag’ bekeken worden over een gijzeling in een bank. Twaalf afleveringen die in totaal maar één etmaal bestrijken. Met grote namen zoals Katelijne Verbeke en Barbara Sarafian in de cast, maar ook de jonge Torhoutse Imani De Caestecker (17), die een indrukwekkende acteerprestatie neerzet. Zij speelt het vijftienjarige meisje Noor, dat samen met haar stiefmoeder en haar zesjarige halfbroertje Basil gegijzeld wordt.

De Dag wordt door kenners van het genre nu al bestempeld als Vlaamse fictiereeks van 2018. Voor wie liever niet via Play More van Telenet kijkt: eind dit jaar wordt ze ook uitgezonden op de tv-zender Vier. Het gaat om een productie van FBO/Woestijnvis.

Op puntje van je stoel

De Dag draait rond een gijzeling van vijf mensen in een bank. Wat een doodgewone, winterse dag in een doorsnee Vlaamse gemeente had moeten worden, groeit uit tot een nachtmerrie. Een etmaal lang ontspint er zich een kat-en-muisspelletje op het scherp van de snee tussen de politie en de twee gijzelnemers. De reeks werd geschreven door Jonas Geirnaert en Julie Mahieu en geregisseerd door Gilles Coulier en Dries Vos. De kijker beseft snel dat niet alles is wat het lijkt en ontdekt in elke aflevering nieuwe stukjes van de puzzel. Het unieke is dat het verhaal vanuit verschillende invalshoeken getoond wordt: vanuit het standpunt van de politie en de pers, maar ook vanuit het standpunt van de daders, de slachtoffers en hun familieleden. En dit een keer van buiten de bank en een keer van binnenuit.

“Zopas heb ik de eerste vier afleveringen te zien gekregen en ik sta er zelf paf van”, aldus Imani. “Wat is dit goed gemaakt! Je zit van de eerste tot de laatste minuut op het puntje van je stoel. Tijdens de opnames had ik enkel met mijn eigen scènes te maken en kreeg ik geen overzicht op het geheel. Dus had ik geen flauw idee van hoe de reeks er precies zou uitzien. En hoeveel suspense er zou inzitten. Maar nu ik die afleveringen gezien heb, kan ik met de hand op mijn hart getuigen dat het aangrijpend is en je direct in het verhaal gezogen wordt.”

Imani is de jongste dochter van Yannick De Caestecker (bijna 47) en Anja Anseeuw (45) uit de Netestraat. Ze heeft een oudere zus Yasmien (19). Toeval: mama Anja werkt in de… banksector. Na haar secundair onderwijs, dat over enkele maanden achter de rug is, wil Imani communicatiewetenschappen studeren aan de Gentse universiteit. “En vervolgens eventueel dramatherapeut worden om theater toe te passen in een ervaringsgerichte therapie”, zegt ze.

Eerder al in ‘Bevergem’

Als kind speelde Imani rolletjes in musicals zoals Honk! en Peter Pan en vertolkte in 2013 de hoofdrol in de productie Wij van de Torhoutse toneelkring Sint-Rembert. Dat stuk werd geschreven en geregisseerd door Simon D’Huyvetter, via wie Imani werd aangespoord om auditie te doen voor een rol in Bevergem, de tv-reeks van en met Bart Vanneste, alias Freddy De Vadder. Imani kreeg de rol en stond voor het eerst op een filmset. Wat ze toen nog niet wist, was dat Bevergem tot een kijkcijferkanon zou uitgroeien. Imani speelde er aan de zijde van onder meer Maaike Cafmeyer, die eveneens uit Torhout afkomstig is. Regisseur Gilles Coulier had snel in de smiezen dat Imani als jonge actrice een natuurtalent is, alleen al door de spontaniteit waarmee ze op een set staat en vroeg haar na Bevergem om auditie te doen voor zijn nieuwe fictiereeks De Dag.

“Hoe lief iedereen ook was, ik voelde me superklein tussen al die grote acteurs”

“Ik heb aan die audities deelgenomen, hoewel de combinatie van acteren en schoolwerk niet te onderschatten en soms moeilijk te rijmen valt”, zegt Imani. “Tot mijn vreugde kreeg ik de rol van Noor, het gegijzelde pubermeisje dat opgroeit in een nieuw samengesteld gezin. Ze is geboren in Irak en vlucht met haar vader naar België. Haar moeder is overleden. In ons land begint haar vader een nieuwe relatie, maar Noor aanvaardt zijn tweede vrouw niet als haar mama en verzet zich tegen alles wat ze zegt en doet. Ze zet een pantser op, maar tijdens de gijzeling blijkt dat ze diep vanbinnen toch heel kwetsbaar is.”

West-Vlaamse tongval

Imani had niet verwacht dat haar rol een dergelijk grote omvang zou hebben. Al laat ze zich enkel in de bank gijzelen en niet door de valkuil van de eigenwaan.

“Ik zweven? In geen geval! Hoe lief iedereen op de set ook was, ik voelde me superklein tussen al die grote acteurs. En ik heb bovendien een flinke portie stress gehad. Vooral omdat mijn West-Vlaamse tongval niet gemakkelijk uit mijn taal te krijgen viel. Maar regisseur Gilles Coulier vond dat uiteindelijk niet zo erg. Hij wou niet dat mijn taal geforceerd zou overkomen en dus was dat tikkeltje West-Vlaams geen drama.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier