Illustrator uit Brugge mag workshop geven in MOMA in New York

Redactie KW

Op zaterdag 5 november wordt Klaas Verplancke in het Museum of Modern Arts (MOMA) in New York verwacht. De gevierde illustrator en auteur gaat er een workshop geven naar aanleiding van de publicatie van het surrealistische prentenboek voor kinderen ‘De appel van Magritte’.

Facebook kan mensenlevens veranderen en ook dat van Klaas Verplancke (52), de in Zwevegem geboren, maar vandaag in Brugge wonende illustrator en auteur. Twee jaar geleden werd hij via dit socialenetwerkmedium gecontacteerd door een Italiaanse auteur, die nog voor het Museum of Modern Arts (MOMA) in New York gewerkt heeft. “Tijdens een ontmoeting in Bologna twee jaar geleden kwam ik via hem in contact met iemand van dit wereldvermaarde museum”, vertelt Klaas. “Hij vertelde dat ze in 2016 een grote tentoonstelling rond René Magritte in het Centre du Pompidou in Parijs planden. Die man zei ook dat hij gecharmeerd was door mijn werk dat ik voor The New York Times maak. Hij ziet er parallellen met het surrealisme in. Terecht, want net als Magritte werk ik met paradoxen en metamorfosen en jongleer ik met contexten. Daarom vroeg hij me om een prentenboek voor kinderen te maken over één van onze grootste surrealisten.”

Voor deze opdracht deed Verplancke heel wat opzoekingswerk rond Magritte. “Au fond was hij ook maar een burgermannetje dat een leven in de luwte leefde. Het meest dramatische wat er in zijn leven gebeurd is, was de mysterieuze dood van zijn moeder. Dat zit hier en daar in zijn werk verweven”, legt hij uit.

Een ei wordt een vogel

Van de stichting die waakt over het erfgoed van Magritte kreeg hij de oekaze geen enkel schilderij van Belgiës grootmeester na te tekenen. In het prentenboek ‘De appel van Magritte’ probeert hij dan ook in beeld en woord op een bevattelijke manier aan kinderen duidelijk te maken dat Magritte in zijn schilderijen veel meer deed dan zijn dromen vormgeven. Het is vooral zijn kijk op die dingen die fascineert, hoe hij de realiteit vervormt. Om dit met een beeld uit het prentenboek duidelijk te maken: “Alles is mogelijk als je anders kijkt naar wat je ziet. Dan wordt een ei een vogel.”

Vandaag stapte Verplancke, die ook Illustratie doceert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, het vliegtuig in om ‘Magritte’s Apple’ in The Big Apple te promoten. Op zaterdag 5 november wordt hij in MOMA verwacht om er een workshop te geven. Ondertussen loopt in de projectiezaal van het Magritte Museum in Brussel een tentoonstelling met de originele tekeningen uit het prentenboek ‘De appel van Magritte’.

(SVV – Foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier