#ikscheurmijnbroek-campagne steunt iedereen die zijn broek scheurt aan coronamaatregelen

Al heel wat andere artiesten pikten de actie van Meermens aka Bram Verstappen op. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Bram Verstappen uit De Haan lanceert een nieuwe campagne om muzikanten een hart onder de riem te steken. De muzikant roept op om een foto te posten van een gescheurde broek en krijgt steun van andere bekende artiesten. “Ik wil zo aandacht vragen voor iedereen die ‘zijn broek scheurt’ aan de huidige maatregelen en zo in de kou blijft staan”, klinkt het.

Bram Verstappen (27), in het dagelijkse leven leerkracht, bracht vorig jaar zijn eigen album Zever, zalving en een zeemanslied uit en werd in 2017 verkozen tot beste straatmuzikant in Roeselare tijdens het Straatmuziek Festival.

“Ik begon op mijn 13de – toen ik mijn eerste gitaar in handen kreeg – met het schrijven van mijn eigen muziek”, vertelt hij. “Maar pas in 2015 kreeg ik mijn eerste aanvragen binnen om op te treden. Ik verzon de artiestennaam ‘Farse’ en bracht enkele nummers op de Kortrijkse braderie. Niet veel later volgde nog een optreden en ik besloot om verder te gaan in het Nederlands.”

Meermens

Dankzij winst tijdens het Straatmuziek Festival stroomden de optredens binnen. Dat zorgde voor de geboorte van ‘Meermens’, waaronder hij nog steeds muziek maakt. “De naam illustreert mijn band met de zee als muze en maakt duidelijk wat ik met mijn liedjes wil doen.” Bij de opnames van zijn full album kon hij rekenen op steun van zeven gastmuzikanten, waaronder Augustijn Vermandere.

Donderdagmiddag lanceerde hij een campagne om collega-artiesten een hart onder de riem te steken. “Eigenlijk niet alleen voor artiesten, maar voor iedereen die hinder ondervindt door de coronamaatregelen. Heel wat mensen blijven in de kou staan, zeker in de evenementensector.”

Ludiek

“Met de hashtag #ikscheurmijnbroek wil ik verder bouwen op de ‘Sound Of Silence’-actie. Bij veel mensen die rechtstreeks en onrechtstreeks iets met cultuur te maken hebben, maar ook bij veel mensen die niks met cultuur te maken hebben, staat het water aan de lippen. Daarnaast scheurt ook het publiek zijn broek, omdat zij momenteel weinig toegang hebben tot de culturele activiteiten”, aldus Bram.

Bram hoopt dat veel mensen zich willen engageren om op een ludieke manier aandacht te vragen voor dit serieuze thema. “We weten dat er al veel te doen is geweest rond cultuur en we zijn er ook van overtuigd dat elke actie helpt, want hoe meer ruchtbaarheid, hoe beter.”

Steun

“Er worden momenteel (gelukkig) heel wat acties op poten gezet om de cultuur te steunen, dus we blijven met de glimlach doorgaan om er samen het beste van te maken. Maar verandering is en blijft nodig”, besluit de muzikant uit De Haan.

Ondertussen werd de actie al opgepikt door andere artiesten en muzikanten. Het gaat om mensen uit de muziek-, comedy-, acteer- en circuswereld waaronder Han Solo (Han Coucke), Nigel Williams, Bert Huysentruyt, Lennaert Maes, Jeron Dewulf, Augustijn Vermandere, Kobe Sercu, Ygor uit Poperinge, Joost van Hyfte, Walter Janssens, Hendrik Lebon en Stef Langmans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier