Ieperse steenkappers staan in de kijker

We zien Kris Woets, Patrick Broutin, Yves Depoorter, Jody Lamerand, Karel Bouttelgier, Jacky Goudeseune, Christophe Descheemaecker en zittend Pascal Coussaert. (foto DS)
Redactie KW

Voor de 19de editie van de Erfgoeddag worden zondag de schijnwerpers volop gericht op vakmanschap. Onder meer de steenkappers van de Commonwealth War Graves Commission geven een workshop.

Met hun deelname aan de Erfgoeddag wil de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) vertellen én tonen hoe het ambacht van steenkapper in de afgelopen 100 jaar geëvolueerd is. “Op zondag 28 april is ons informatiecentrum in de Menenstraat open van 10 tot 18 uur”, vertelt Sarah Camerlynck. “Je ziet er de tentoonstelling ‘a century of caring: a story by CWGC Artisans’ (een eeuw van zorg: het verhaal van het CWGC-ambacht, red.) die het verhaal vertelt van de diverse aspecten van het onderhoud en behoud van de begraafplaatsen en monumenten. Daarnaast kun je het vakmanschap live bezichtigen. Het CWGC-team zal hun ambacht demonstreren nabij de Menenpoort. Daar tonen we hoe de namen van de gesneuvelden op de typische witte grafstenen worden gegraveerd, maar kunnen de bezoekers ook zelf de beitel in de hand nemen en in de voetsporen te treden van de vakman. Het gegraveerde stukje natuursteen kan mee naar huis en voor kinderen wordt een leuk doeboekje voorzien met leerrijke spelletjes.”

Handvaardigheid

In de afgelopen 100 jaar heeft de CWGC al voor een indrukwekkende portie erfgoed gezorgd. Sarah Camerlynck: “Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Commonwealth War Graves Commission opgericht met de enorme verantwoordelijkheid om te zorgen dat de 1,7 miljoen militairen van het Gemenebest die hun leven lieten tijdens de Grote Oorlog een waardige rustplaats kregen aan het Westerse Front. De CWGC werkte met architecten en vakmannen om verspreid over meer dan 150 landen zo’n 23.000 begraafplaatsen en monumenten te bouwen. Om ook na de bouw van deze sites het behoud te garanderen, stelt de CWGC honderden ambachtslui te werk, gaande van steenkappers en metsers tot tuinmannen, timmermannen, schilders en smeden. Ook al zijn er de afgelopen decennia heel wat machines en gereedschappen bijgekomen, toch is de basis voor het werk dat de CWGC doet nog steeds hetzelfde: de handvaardigheid en het talent van onze medewerkers.”

ErfgoedApp

De CWGC streeft ernaar om het traditionele vakmanschap in ere te houden en door te geven aan de volgende generaties. “Hiervoor hebben we zelfs een intern educatieprogramma ontwikkeld zodat we van onze personeelsleden nog meer bedreven ambachtslui kunnen maken.” Voor deze Erfgoeddag kan je gebruik maken van de gratis ErfgoedApp. In Ieper kunt je onder meer in de Sint-Pieterskerk twee nieuwe glas-in-loodramen gaan bewonderen, terwijl je in de Sint-Maartenskathedraal voor het eerst de 23 glasramen uit de voormalige kapel van de Roesbrugge Dames opnieuw kan bezichtigen. (DS)

Info via www.erfgoeddag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier