Ieperse Kunstkring Richten plant extra voorstellingen van coronaveilige toneelstukken

Kunstkring Richten moet in corona-tijden extra voorstellingen voorzien. Op foto: Dirk Clement, Leen Stuyve, Katrien Decapmaker, Bart Cafmeyer en zittend Ann Merlevede. © EG
Redactie KW

De Ieperse Kunstkring Richten brengt vier theaterstukken van vier verschillende gastregisseurs. Dat zijn Bart Cafmeyer, Frank Degruyter, Walter De Groote en Dirk Clement. De coronaproof aanpak kent een groot succes waardoor er extra voorstellingen komen.

“Door corona hebben wij de start van ons seizoen uitgesteld tot nu”, zegt Ann Merlevede, voorzitter van de Ieperse Kunstkring Richten. “Gelukkig hebben we nog enkele keren het stuk ‘Deernis’ kunnen brengen in de schouwburg, maar we gooien het voor de rest van het seizoen over een andere boeg.” Kunstkring Richten wijkt uit naar de bovenverdieping van horecazaak Depot in de Menenstraat in Ieper. Daar mogen gastregisseurs hun ding doen. “Het zijn mensen die toch al wat hebben bewezen. Op die manier laten we ons publiek niet in de kou staan”, aldus de voorzitter.

Vier regisseurs

Bart Cafmeyer, gekend als regisseur van de Kattenstoet, is één van de uitverkorenen. “Ik kreeg de opdracht een theaterstuk te schrijven over de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog”, zegt Bart. “Aanvankelijk vroeg ik mij af wat daar nu over te vertellen valt. Maar uit veel historisch materiaal kon Stefan Vancraeynest het verhaal van Jules Seynaeve destilleren, die de wederopbouw van dichtbij meemaakte. ‘t Was ol weg is een mooi verhaal geworden dat past in deze coronatijd. Ik heb er Kobe Sercu bijgehaald, een goede muzikant. Hij brengt tussen mijn vertelsels door liedjes over verlies en verdriet, maar ook over opstaan en weer doorgaan.” Speeldata: 18 oktober en 25 oktober.

Frank Degruyter brengt het stuk Grimmlachen, over de sprookjes van Grimm. “Hij legt de laagjes onder de opgekuiste sprookjes bloot”, zegt bestuurslid Katrien Decapmaker. “Frank vertelt het op zo’n manier dat je in de verhalen onze wereld en onze tijd herkent. Het wordt een grimmige voorstelling!” Speeldatum: 8 november.

Onder het motto ‘Elk zijn God en ik de mijne’ neemt Walter De Groote in ‘Godver…’ het publiek mee naar zijn denkwereld als anti-theïst. “Hij vertelt alles op een licht filosofische manier, met humor, maar zijn voorstelling geeft vooral stof tot nadenken”, aldus Katrien Decapmaker. “Tegen de schenen schoppen doet hij slechts lichtjes, want nadien wil hij tussen pot en pint verder discussiëren, ook met meneer pastoor.” Speeldatum: 22 november.

Franse liedjes

Spelend lid bij Richten Dirk Clement brengt iets op de Ieperse planken. Het regisseren is Dirk niet onbekend, maar met ‘Op zijn Frans’ is het de eerste keer dat hij dat bij ‘zijn’ Richten doet. “Op zijn Frans is een work in progress”, klinkt het. “Ik droomde er vroeger van om met een gitaar op een podium te staan en had ooit een groep. In deze voorstelling zing ik ook even mee, maar ik concentreer mij vooral op het vertellen tussen de liedjes door. Het muzikale luik laat ik over aan Johan Bulckaert. Johan is een Waal uit Moeskroen. Hij zal twaalf liedjes spelen uit het Franse repertoire. Brel zit ertussen, maar ook minder bekenden. Ik zoek verhalen die tussen de songs passen. Soms weemoedig, soms grappig, maar altijd met hoop.” Speeldata: 6 december en 13 december.

De Ieperse Kunstkring Richten bestaat al meer dan 70 jaar en heeft nog steeds de missie cultuur uit te dragen naar de volgende generatie. De geschiedenis van de Kunstkring is rijkgevuld en beperkt zich niet enkel tot theater. Ook andere disciplines kwamen aan bod.

Extra opvoeringen

“Ons corona-proof alternatief voor de najaarsproductie is een onverhoopt succes”, zegt voorzitter Ann Merlevede. “We vroegen dus vier regisseurs om een solovoorstelling te brengen in café Dépot – waar volgens de voorschriften maximum 50 man plaats kunnen nemen – en het nieuws stond nog maar in de krant en op onze website of de tickets vlogen de deur uit. Ongelooflijk! Vooral de voorstellingen van Bart Cafmeyer en Kobe Sercu ( ‘t was ol weg!) en die van Dirk Clement en Johan Bulckaert ( ‘Op zijn Frans’) zijn blijkbaar heel erg in trek.

Voor Bart is er een tweede voorstelling gepland op 25 oktober en daar zijn nog een goeie 14 zitjes voor. En Dirk is bezig met zijn derde planning: op 13 december (volzet) en op 20 december (nog een 12-tal plaatsen vrij). Ook voor Frank Degruyter en Walter Degroote, beiden iets minder bekend in het Ieperse, loopt de verkoop goed. Voor die twee voorstellingen, op 8 en 22 november, zijn nog tickets te bekomen. We zijn ontzettend blij dat we voor deze formule hebben gekozen. We horen trouwens alleen maar positieve reacties van de mensen die blij zijn dat er weer theater te beleven valt in Ieper.” (EG)

Wie een plaatsje wil reserveren voor bovenstaande theaterstukken stuurt een mailtje naar regisseursopdeplanken@gmail.com. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt tot 50, alles coronaveilig

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier