Ieperse gevangenen stellen creatieve werken tentoon in de Kazematten

We zien gevangenisdirecteur Bruno Debode, organisatieondersteuner van het CAW Roselien Vermeulen en cultuurfunctionaris van Rode Antraciet Tine Van Laeken bij één van de werken. © DCZ
Redactie KW

In de Kazematten in het centrum van Ieper is vrijdag de driedaagse tentoonstelling ‘De tralies voorbij’ geopend.

Tien maanden lang maakten de gedetineerden van de gevangenis van Ieper kunstwerken rond het thema ‘familie’. Die werken worden nu tentoongesteld in de Kazematten. Familie heeft voor iedereen een andere betekenis. Zowel positief als negatief. Tijdens de voorbije maanden werden tal van projecten met de gedetineerden en hun directe omgeving aan het thema ‘familie’ opgehangen. De gedetineerden tekenden onder andere een gezinsfoto, werkten met graffitistiften op grote mdf-panelen en zongen een hiphopnummer in. Eén van de gevoeligste projecten was het briefproject. De gevangenen schreven een brief aan hun kind met waarden die ze hen willen meegeven. Tijdens de tentoonstelling kunnen de brieven gelezen, maar ook beluisterd worden, in de luisterhoek.

De tentoonstelling is een initiatief van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en kwam er mede dankzij Maelstrom, Phatmark vzw/De Stroate, De Rode Antraciet, Artforum vzw en de directie en het personeel van de gevangenis van Ieper. De werken zijn nog te bezichtigen op zaterdag 15 en zondag 16 oktober, telkens van 11 tot 17 uur in de Kazematten, Houten Paard 1 in Ieper.

(DCZ)