Ieper maakt shortlist Vredesprijs 2020 bekend

Op de foto zien we het selectiecomité voor de Vredesprijs. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De vijf genomineerden voor de Ieperse Vredesprijs 2020 zijn the campaign to stop Killer Robots, Borderline Sicilia, Rebecca Johnson, Mukhtar Mai en Women Solidarity Network Yemen.

Volgend jaar reikt Ieper opnieuw haar Vredesprijs uit. Dat is een prijs van 25.000 euro voor wie zich actief inzet voor wereldvrede. Op lijstje van Vredesprijswinnaars prijkt onder meer nobelprijswinnaar Denis Mukwege, de Syrische vrijwilligers White Helmets, de Amerikaans” activiste Helen Prejean of nobelprijswinnaar Malala Yousafzai op.

Een paar maanden geleden kwam het selectiecomité voor de Vredesprijs van de stad Ieper bijeen. De opdracht van dat selectiecomité bestond er in om de longlist van aangebrachte kandidaten voor de Vredesprijs te herleiden tot een shortlist van vijf genomineerden. Het selectiecomité voor de Vredesprijs 2020 bestond uit: Tom Sauer, voorzitter, hoofddocent aan de faculteit politieke wetenschappen aan de universiteit Antwerpen; Bert De Vroey, journalist buitenland redactie VRT; Majd Khalaf, woordvoerder van The White Helmets – laureaat van de Vredesprijs 2017; Brigitte Herremans, woordvoerster bij het Vlaams Vredesinstituut; Sybille Bauer – directeur van de studiedienst bewapening en ontwapening bij SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute; Alexandra Moyaert, Ieperse jongere; Toon Candaele, Ieperse jongere; Emmily Talpe, burgemeester en vertegenwoordiger van het Vredesfonds in het comité en Filip Deheegher – secretaris van het selectiecomité.”

Leden van het selectiecomité, vredesorganisaties, individuele Ieperlingen en leden van het organiserende Vredesfonds schoven samen 48 kandidaten naar voor. Het selectiecomité selecteerde uit deze lijst vijf personen en organisaties voor de Vredesprijs 2020.

De genomineerden

The Campaign to stop Killer Robots is een campagne van een groep van internationale NGO’s onder leiding van Human Rights Watch met als doel om tot een wereldwijd verbod te komen op de ontwikkeling, productie en inzet van killer robots.

Borderline Sicilia werd in 2008 opgericht om het verhaal van de immigratie in Sicilië te vertellen. Daarnaast wil de organisatie kennis opbouwen over wat er aan beide zijden van de Middellandse Zee gebeurt. Maar de hoofdopdracht is het opvolgen van de situatie van de migranten die op het eiland aankomen.

Dr. Rebecca Johnson is lid én voortrekker van verschillende internationale organisaties en een expert die haar leven wijdt aan nucleaire ontwapening… Ze is gespecialiseerd in veiligheid en nucleaire technologieën.

Mukhtar May is een Pakistaanse vrouw uit Meerwala, een klein dorpje in Pakistan. In juni 2002 werd ze het slachtoffer van een groepsverkrachting als een vorm van eerwraak. De verkrachting gebeurde op bevel van een stamraad omdat haar jongere broer zou een relatie gehad hebben met een vrouw uit de andere clan. In tegenstelling tot wat heel veel vrouwen doen die dit meemaken – ze willen de schande van de familie niet dragen – pleegde Mukhtar geen zelfmoord. Ze spande wel een rechtszaak aan tegen de mannen. Dit werd zowel door de binnenlandse als de internationale media opgepikt. De mannen werden effectief veroordeeld. Mukhtar heeft het geld dat ze als compensatie ontving, gebruikt om een school en een ziekenhuis te bouwen in haar dorp Meerwala. Daarnaast opende ze ook een opvanghuis voor mishandelde vrouwen. Ondertussen bouwde ze al een tweede school. In beide scholen zijn er samen zo’n 600 leerlingen.

The Women Solidarity Network in Jemen is een verzameling van organisaties die werken rond mensenrechten en heel specifiek rond vrouwenrechten. Jemen bengelt internationaal helemaal onderaan de ladder inzake gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Sinds de burgeroorlog die in 2015 begon, is de toestand alleen maar erger geworden. Vrouwen worden buiten proportie getroffen in de burgeroorlog en worden niet in een eventueel vredesproces betrokken. The Women Solidarity Network doet bijvoorbeeld voorstellen om de discriminatie van vrouwen tegen te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier