Ieper lanceert wedstrijd voor nieuw kunstwerk langs de Hommelhofstraat

Juryvoorzitter Jan Yperman en schepen Valentijn Despeghel op de ruimte waar verschillende fruitbomen werden aangeplant. (foto EG)
Redactie KW

De stad Ieper organiseert een wedstrijd voor een nieuw kunstwerk op een wel heel bijzondere locatie. Het kunstwerk zal een plaats krijgen op het natuurgebied tussen de vaart Ieper-Komen en de Hommelhofstraat.

“In het kader van een reeks natuurinrichtingswerken langs de Homelhofstraat plantte de stad Ieper recent een boomgaard aan, die aansluit bij de vaart en het Bijlanderpad aan de overzijde”, verduidelijkt schepen voor Cultuur en Natuur Valentijn Despeghel. “Nu wordt er uitgekeken naar de integratie van een (natuur)kunstwerk in die publieke ruimte. Het kunstwerk moet de beleving van de ganse site versterken en krijgt een permanent karakter. De nieuwe creatie moet duurzaam, weer- en windbestendig, veilig en kindvriendelijk zijn.”

Buurt kiest

“Via een wedstrijd wil het stadsbestuur een origineel kunstwerk selecteren dat een eenheid vormt met de natuurlijke omgeving van de boomgaard en dat bij voorkeur aansluit bij het water. Jan Yperman, voormalig directeur van cc De Steiger, is voorzitter van de jury. Het eindoordeel wordt volledig overgelaten aan de bewoners van de Hommelhofstraat. Zij zullen mogen kiezen uit de drie door de jury geselecteerde werken. De uiteindelijke winnaar ontvangt 7.500 euro om het project te realiseren. In december 2020 wordt de winnaar bekendgemaakt. Het bekroonde werk moet door de kunstenaar op de locatie geplaatst worden tegen uiterlijk 1 juni 2021.”

Praktisch

De wedstrijd staat open voor alle personen ouder dan 18 jaar die in Ieper wonen en/of in de stad Ieper geboren zijn en/of leerling zijn van dé Academe in Ieper. Deelname in groep is ook mogelijk. De inschrijving moet voor 30 oktober 2020 gebeuren per mail naar cultuurbeleid@ieper.be of per post naar de Commissie Kunst in Openbare Ruimte, Ter Waarde 1, 8900 Ieper. Het volledige wedstrijdreglement vind je op deze website. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier