“Iedereen mag bouwblokken stapelen tijdens Salto 2018”

Schepen van Cultuur Griet Vanryckegem, Chiel Vandenberghe en Seppe Taillieu. © CB
Redactie KW

Op zondag 8 juli barst in Menen opnieuw het gratis stadsfestival Salto los. Samen met cc De Steiger palmen kunstenaars, acteurs, muzikanten en inwoners van Menen met kleurrijke bouwblokken de Meense straten en pleinen in. ‘s Avonds sluit Daan het muzikaal festival af.

Op zondag 8 juli zijn er vanaf 15 uur langs het Salto-parcours tal van evenementen voor gezinnen met kinderen. Dat parcours blijft hetzelfde als dat van de vorige editie, met een perfect evenwicht tussen binnenstad en stadsgroen. Het één km lange parcours telt twaalf locaties en loopt van de Groentenmarkt en de Grote Markt via de Poststraat langs de Oude Leielaan naar de Kapucijnenweg en de Ieperstraat.

“Met meer dan 10.000 grote legoblokken bouwen zeven kunstenaars een gigantisch decor voor de 35 acts”, legt Chiel Vandenberghe van CC De Steiger uit. “Met de hulp van talrijke Meense vrijwilligers creëren ze een nieuwe stad binnen de huidige stad. Iedereen die het stadsfestival bezoekt, mag de kleurrijke blokken helpen stapelen. De kapiteins van het collectief Onbetaalbaar zullen met hun boot Friendship het parcours afvaren om de bouwers en bezoekers van de nodige bouwblokken te voorzien.”

Jongste vrijwilliger

Fervent legobouwer Seppe Taillieu uit Lauwe helpt meebouwen aan Salto 2018. Met zijn twaalf jaar is hij de jongste vrijwilliger van het stadsfestival. “Mijn pépé hoorde de oproep om vrijwilligers voor het bouwblokkenproject en dacht meteen aan mij omdat ik thuis veel met Lego speel. Ik bouw graag gebouwen, maar vooral Lego Technics vind ik heel leuk en uitdagend. Als ik een nieuw legobouwpakket krijg, dan stop ik enkel met bouwen om te eten en dan doe ik weer verder tot alles af is”, aldus Seppe.

“Vooral Lego Technics vind ik heel leuk en uitdagend” – Seppe Taillieu

“In plaats van kleine legosteentjes kijk ik er nu echt naar uit om grote bouwblokken te stapelen. Op zaterdag help ik met het opbouwen en op zondag help ik alles verder afwerken. Eigenlijk werk ik het liefst van al met mijn handen”, weet een enthousiaste Seppe, die volgend schooljaar basisschool De Stap ruilt voor het VTI Menen om er Industriële Wetenschappen te volgen.

Familietheaterpark

Op de Groentenmarkt speelt om 15 uur de Lauwse harmonie en zijn er allerlei pop-upacts te bewonderen. Aan de Post brengen De Figuranten om 17.30 uur grote en kleine troost met hun performance Troostlijnen.

Salto tovert het Bois de Boulogne opnieuw om in een familietheaterpark met verrassende voorstellingen voor jong en oud. Kluizenaar Movo ontvangt de bezoekers in zijn tentje. Je kan een reusachtig groot web van gekleurde touwen helpen weven of een raadselachtig fabriekje binnenstappen. Voorts kan de jeugd zich muzikaal uitleven in de muziekspeeltuin, is er originele dans- en luchtacrobatie vanuit een boom, is er een troostwinkel en zijn er workshops van de Wereldraad.

In de Oude Leielaan probeert een despoot zijn wandelende machine in bedwang te houden en laat een Polyvalent Verplaatsbare Collectieve klankinstallatie kinderen, ouders en muzikanten samen musiceren. In het Oude Leiepark verwennen allerlei foodtrucks en drinkstanden de smaakpapillen, terwijl het legendarische dj-duo Marcel en Vicky er plaatjes draaien.

Greatest hits Daan

Wie rust zoekt, kan in het paradijs op het einde van de Oude Leielaan relaxen in de saunamobiel en tot rust komen in de stiltetempel of stiltestolp. In de Kazematten is dan weer een nerdlab gehuisvest en in de Bluescorner spelen Ed De Smul, Tiny Legs Tim en Roland. In de Oude Tabaksfabriek prikkelt ANT AND… de verbeelding van de toeschouwer met een beeldende dansvoorstelling. Langs het parcours kan je ook nog een rijdend jazzcafé, een Balkanensemble, cabaretband ‘t Klein Vertier, Marino Punk of de recyclagemuzikanten van Trashbeatz tegen het lijf lopen.

‘s Avonds om 21 uur zorgt Daan op het podium van de Groentenmarkt voor het hoogtepunt van het gratis stadsfestival met zijn greatest hits-show. Nadien bewijst kunstenaar Dries Warlop zijn dj-capaciteiten. Als Studio 45 sluit hij Salto 2018 af met een afterparty.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier