‘Horns on top’ bij concert harmonie in Roeselare

© (Foto SB)
Redactie KW

Op zaterdag 5 mei brengen de muzikanten van de Koninklijke Stadsharmonie hun traditionele lenteconcert in cultuurtempel De Spil. Het belooft volgens dirigent Ignace Vanderschaeghe, een spetterende editie te worden waarin hoorns de hoofdrol zullen opeisen.

Met ‘Blow your horn’ nodigt de Stadsharmonie iedere muziekliefhebber uit naar haar nieuwste productie. “In het Konzertstück voor vier hoorns van Hübler, staat onze hoorn-pupiter, versterkt met vier professionele hoornisten, in de spotlights”, vertelt Ignace. “Dit instrument hoor je niet vaak soleren”, vult Eric Mariën (55), één van de plaatselijke hoornisten aan. “Solopartituren voor deze koperblazer zijn eerder zeldzaam dus wordt het sowieso al iets unieks.” Deze Antwerpenaar spoelde in 2006 aan in onze stad en speelt al hoorn vanaf zijn twaalfde. “Mijn eerste instrument heb ik van mijn peter en meter gekregen. Het is een verslavend ding”, bekent deze gepassioneerde dierenarts. “Met de vrijdagse repetities erbij ben ik er toch zo’n 5 uur per week op bezig. Er zitten enkele moeilijke stukken bij en dat maakt de uitdaging nog iets groter. Na een intensieve werkweek komen musiceren is voor mij pure ontspanning. Mijn vrijdagavond is heilig en dat weet mijn vrouw”, klinkt het grinnikend.

Vriendschap

Marieke Vanderschaeghe (27), dochter van de dirigent, is ooit begonnen als trompettiste en speelt nu al dertien jaar hoorn. “Een zalig instrument dat tot de zachte koperblazers behoort. Ik kan er echt wel mijn ei mee kwijt”, glundert ze. “Onze harmonie is zonder twijfel een toffe bende. We komen goed overeen en die vriendschap is logischerwijs belangrijk om het geheel goed te laten klinken. Als je merkt dat een echt ingewikkeld stuk na een tijdje toch feilloos wordt gespeeld, geeft je dat telkens weer een enorme boost. Het feit dat we deze keer met enkele professionals mogen spelen, ervaar ik toch wel als een extra motiverende factor”, geeft deze sympathieke journaliste toe. “Het stuk waarover Marieke het heeft, is een werk van Tom De Haes over de mythologische held Hercules”, verduidelijkt Ignace.

“Helemaal niet van de poes maar ons kennerspubliek weet zo’n pareltjes enorm te appreciëren. Daarnaast zullen de flarden Spaanse en Ierse volksmuziek voor de nodige ontspanning zorgen. Wij zijn tenslotte een vereniging van liefhebbers.” Ignace geeft al eeuwen les aan koperblazers in de Clemens non Papa, de kunstenacademie van Diksmuide. Daar leerde hij Gino Malfait (59) kennen, één van de vier professionals die het hoornensemble tijdens het lenteconcert komt versterken. “Zoiets doe ik niet zo vaak, maar voor Ignace maak ik graag een uitzondering”, vertelt Gino. Het belooft dus terug een topeditie te worden waar elke muziekfreak aan zijn trekken zal komen. Dit concert gaat door op zaterdag 5 mei om 20 uur in CC De Spil. Tickets bestellen via CC De Spil of via de muzikanten van de harmonie: vvk 10 euro en add 12 euro.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier