Hoe bonkende techno en klassiek ballet elkaar vinden: producer en choreografe creëren ‘Parallel’

Dansers Michelle Vanloot en Jade Van Bignoot, hier met componist Dimitri Andreas en choreografe Agnieszka Romek. © TVK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op zaterdag 14 september brengen choreografe Agnieszka Romek en technocomponist Dimitri Andreas in Schouwburg Kortrijk de première van ‘Parallel’, een dansvoorstelling die de grenzen aftast van wat mogelijk is door twee kunstvormen te combineren.

Benieuwd of elektronische muziek en klassiek ballet samengaan? Dan moet je deze voorstelling bijwonen. Het is een unieke samenwerking tussen technoproducer en componist Dimitri Andreas en Agnieszka Romek als choreografe. Agnieszka leerde klassiek ballet in de Opera en Operette in Krakau in Polen. Daarna ging ze verder in het Ballet Modern Form in het Art Color Ballet in het Nationale Ballet in Amsterdam. Ze volgde wereldwijd dansworkshops en trad op talrijke festivals op. Agnieszka is docente klassiek ballet bij de Balletschool Raymonda/Wendy Demeyere.

Veel raakpunten

Dimitri is componist en performer. In de huidige Belgische techno- en housescene neemt hij een uitzonderlijke plaats in als een van de meest essentiële dj-producers in het land. Zijn innovatieve muzikale stijl én visuals doen hem opvallen als kunstenaar. Dimitri speelde over de hele wereld en op alle grote Belgische festivals. Samen brengen ze nu de première van de dansvoorstelling Parallel. “We kenden elkaar niet, maar beseften bij het brainstormen snel dat er iets mee te doen was. De ideeën zijn blijven groeien. We hebben die dan gecompileerd”, vertelt Dimitri. “Eigenlijk zijn er twee levens die parallel lopen, net zoals onze levens. Toch zijn er ook veel raakpunten, ook emotionele. We hebben geprobeerd die parallelle levens samen te brengen, want we spreken als performer dezelfde taal.”

De voorstelling toont dat we meer zijn dan één persoon met één identiteit – Agnieszka Romek, choreografe

“We hebben veel gepraat en op basis van zijn muziek deed ik veel inspiratie op. Ik heb trouwens veel bijgeleerd op muzikaal vlak”, zegt Agnieszka. “We zijn partners in crime geworden. Ballet vraagt speciale techniek maar techno ook.” Ook Dimtri denkt er zo over: “Agnieszka danst op de emotie van de muziek. Techno en emotie samen is een harmonieuze melodie. Verlangen creëren, triggeren en koesteren.”

De voorstelling bestaat uit zes delen die telkens een zelfde begin hebben. “Het toont de verschillende parallelle werelden waarin wij ons bewegen. Op een intrigerende manier wordt verteld hoe je je levenspad op verschillende manieren kan bewandelen. Het laat je nadenken over hoe je in het leven staat, de keuzes die je maakt en de emoties die je ervaart”, zegt Agnieszka. “De voorstelling toont op een unieke manier dat we meer zijn dan één persoon met één identiteit en het toont de schoonheid van een bijzondere samenwerking.” Dimitri: “We tasten de grenzen af van wat mogelijk is door onze twee kunstvormen te combineren.” De voorstelling heeft plaats in de klassieke Schouwburg Kortrijk. “Deze locatie werd bewust gekozen om het contrast tussen het klassiek ballet en de elektronische muziek extra in de verf te zetten.” Na de voorstelling krijgen bezoekers van de show exclusieve toegang tot de bijhorende afterparty met Dimitri als gastheer.

Info en tickets: www.parallelballet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier