Begin vorig jaar ging Het Zesde Metaal in op de vraag van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) om en van de twintig Artists in Residence (AIR) te worden. "De opdracht van het KMSKA was duidelijk: we moesten ons laten inspireren door het museum, zijn verzameling, zijn gebouw of zijn werking om tot nieuw werk te komen", legt frontman Wannes Cappelle uit.

Topstukken van de Vlaamse Primitieven

Uiteindelijk viel de keuze op zes echte topstukken, onder meer van Anthony Van Dyck, Rik Wouters, Jan Van Eyck en Quinten Massijs, algemeen beschouwd als de laatste belangrijke vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Hun werken liet Het Zesde Metaal op zich inwerken en dit leverde nu de ep 'Meesters' op, met zes gezongen nummers en vier instrumentale liedjes.

Het poëtisch taalgebruik en de dubbele betekenissen vormen samen met de spaarzame elektronica het stijlkenmerk bij uitstek. Voorts spreken Jezus, de Heilige Barbara en een vis ons in het West-Vlaams toe en blijkt Rik Wouters het onderwerp van geroddel.

Maria Magdalena, vrouw van vlees en bloed

De nieuwe single 'Verheven' is gebaseerd op het werk 'Heilige Maria Magdalena' van voornoemde Quinten Massijs. De song is opgehangen aan Maria Magdalena, door de katholieke kerk steevast afgeschilderd als een vrouw van lichte zeden. Cappelle zet haar echter neer als een vrouw van vlees en bloed.

De hoes en het begeleidend boekje van 'Meesters' vormt een kunstwerk op zich, vindt de platenfirma. Met de schilderijen en hun informatie, liedteksten en inzichten in het schrijfproces. Het geheel is opgevat als een mini-catalogus die een blik achter de schermen biedt. Voor de hedendaagse lay-out ging Het Zesde Metaal andermaal in zee met hun vaste vormgeversbureau Studio Studio, dat - notabene - in IJsland gevestigd is.

'Meesters' zal zowel op vinyl als cd te verkrijgen vallen.

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2019 kun je het nieuwe repertoire live beluisteren tijdens twee zogenaamde exclusieve werfconcerten in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

Beluister de nieuwe single 'Verheven' uit de ep 'Meesters':

(SVV)

Begin vorig jaar ging Het Zesde Metaal in op de vraag van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) om en van de twintig Artists in Residence (AIR) te worden. "De opdracht van het KMSKA was duidelijk: we moesten ons laten inspireren door het museum, zijn verzameling, zijn gebouw of zijn werking om tot nieuw werk te komen", legt frontman Wannes Cappelle uit.Uiteindelijk viel de keuze op zes echte topstukken, onder meer van Anthony Van Dyck, Rik Wouters, Jan Van Eyck en Quinten Massijs, algemeen beschouwd als de laatste belangrijke vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Hun werken liet Het Zesde Metaal op zich inwerken en dit leverde nu de ep 'Meesters' op, met zes gezongen nummers en vier instrumentale liedjes.Het po√ętisch taalgebruik en de dubbele betekenissen vormen samen met de spaarzame elektronica het stijlkenmerk bij uitstek. Voorts spreken Jezus, de Heilige Barbara en een vis ons in het West-Vlaams toe en blijkt Rik Wouters het onderwerp van geroddel.De nieuwe single 'Verheven' is gebaseerd op het werk 'Heilige Maria Magdalena' van voornoemde Quinten Massijs. De song is opgehangen aan Maria Magdalena, door de katholieke kerk steevast afgeschilderd als een vrouw van lichte zeden. Cappelle zet haar echter neer als een vrouw van vlees en bloed.De hoes en het begeleidend boekje van 'Meesters' vormt een kunstwerk op zich, vindt de platenfirma. Met de schilderijen en hun informatie, liedteksten en inzichten in het schrijfproces. Het geheel is opgevat als een mini-catalogus die een blik achter de schermen biedt. Voor de hedendaagse lay-out ging Het Zesde Metaal andermaal in zee met hun vaste vormgeversbureau Studio Studio, dat - notabene - in IJsland gevestigd is.'Meesters' zal zowel op vinyl als cd te verkrijgen vallen.Beluister de nieuwe single 'Verheven' uit de ep 'Meesters':(SVV)