Het Textielhuis krijgt innovatieve invulling met eerste e-sports center in België

V.l.n.r. zien we Orisa Grajeda en Steven Vander Paelt van Outplayed Maarten Bullens (tijdelijke invulling Leiedal), Cindy Deglorie (zoektocht bedrijfsruimte Leiedal) en schepen en voorzitter Leiedal Wout Maddens. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Intercommunale Leiedal pakt uit met een esports- en gaminghub op de benedenverdieping van het Textielhuis in de Rijselsestraat in Kortrijk, dat Leiedal vorig jaar aankocht. ‘Outplayed’ komt er met het eerste e-sports center in België.

Steven Vander Paelt (36) en Robin Ollevier (34) zijn beiden van de Westhoek afkomstig. Steven woont met zijn vrouw Orisa Grajeda in Kortrijk en Robin woont in Roeselare. Samen willen ze met ‘Outplayed’ met het eerste e-sports center in België uitpakken. “We willen in het vroegere Textielhuis een e-sports- en gaminghub creëren, waar jongeren en studenten in een gecontroleerde omgeving én op een sociaal verantwoorde manier samen kunnen e-sporten.” Er zullen wekelijks activiteiten rond e-sports en gaming georganiseerd worden en elk jaar wil Outplayed op zoek naar de beste gamer van Kortrijk.

Een pand met geschiedenis

Voorzitter van Intercommunale Leiedal en Kortrijks schepen Wout Maddens vertelt dat het pand van het Textielhuis samen met het hoekpand op de hoek van de Rijselsestraat en de Jan Persijnstraat vorig jaar aangekocht werd door Leiedal met het doel en de grote ambitie om werkplekken in de binnenstad van Kortrijk mogelijk te maken na een tijd waar kantoren wegtrokken uit de stad. “Het werken in de stad willen we weer hip maken. Het moet een levendig gebeuren worden, een strategie die Leiedal ondersteunt!”

Elk jaar wil Outplayed op zoek naar de beste gamer van Kortrijk

Cindy Deglorie die vanuit Leiedal contacten legt in de zoektocht naar bedrijfsruimte weet dat de historiek van het pand van het Textielhuis en de toekomst van Kortrijk die belichaamd wordt door de gamingindustrie een perfecte balans vormen. “Dit pand van 1948 met bijzonder interieur ademt geschiedenis en we willen het karakter behouden.”

In het interieur zijn er mooie taferelen over de vlasindustrie te vinden. Ze zijn ooit geschilderd door Albert Saverys (1886-1964), die ook de boeken van zijn vriend Stijn Streuvels illustreerde.

Gamingcompetities en streamers

Cindy Deglorie duidt dat sommige bedrijven nood hebben aan ruimte, maar nog te klein zijn om zich op een bedrijventerrein te vestigen. “Startende of heel innovatieve bedrijven investeren liever in innovatie dan in bakstenen. Daarvoor werken we goed samen met Hangar K. Voor Outplayed konden we vraag en aanbod aan elkaar koppelen met het pand van het Textielhuis.

Steven Vander Paelt en zijn zakenpartner Robin Ollevier waren onmiddellijk verkocht toen ze het pand zagen. Ze zullen er een e-sport center en gaminghub creëren. “Het wordt een plaats waar jongeren en studenten kunnen samenkomen om competitief te spelen op console of mobiel. Gamen is een nieuwe vorm van entertainment die miljoenen mensen samenbrengt om hun passie te beleven.”

Met een bar

In het cafégedeelte komt er een e-sportsbar. “In plaats van de traditionele sporten zullen er op het scherm internationale gamingcompetities of Belgische matchen getoond worden. Er zullen ook lokale streamers te zien zijn. Streamers zijn mensen die via een bepaalde website tonen hoe ze aan het gamen zijn. Ze geven via de webcam uitleg wat ze aan het doen zijn en via een chatbox kunnen kijkers vragen stellen. Die interactie zorgt ervoor dat streamen heel populair geworden is.”

Later willen we verhuizen naar een grotere locatie, waar we ook een volledige arena hebben waar we tot 500 toeschouwers kunnen samenbrengen om e-sports te beleven

De achterkant van het gebouw wordt een gamingcenter, waar je binnen kan met een dagpas of een abonnement. Naast een 20-tal gaming pc’s komt er een volledig uitgeruste streamingkamer en er zullen ook enkele raceconsoles staan. “Het is de bedoeling om hier een totaalbelevenis te creëren en je onder te dompelen in de wondere wereld van de e-sports.”

Crowdfunding

Het is de bedoeling dat Outplayed vanaf januari kan openen en minstens een jaar zijn center zal uitbaten in het Textielhuis, tot de veranderingen er worden uitgevoerd. De ligging is ideaal, in het centrum en dicht bij het station. “Daarna willen we verhuizen naar een grotere locatie, waar we ook een volledige arena hebben waar we tot 500 toeschouwers kunnen samenbrengen om e-sports te beleven. Daarnaast willen we teams, streamers en professionele atleten materiaal aanbieden om hun niveau omhoog te kunnen tillen. In België bestaat er momenteel nog geen dergelijke infrastructuur. Er zijn wel organisaties die professionele tornooien opzetten, maar niet op een vaste locatie.”

Vandaag is Outplayed gestart met een crowdfunding. Alles hierover kan je vinden op www.outplayed.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier