Het ritme van de cafés: van techno, oberbayern tot jazz

Dj's bepalen de beats tijdens Sinksen, zoals hier dj Mexim.
Redactie KW

Kortrijk zonder Sinksen is als een café zonder bier. Maar dat alle Kortrijkse cafés de feestvierder eenzelfde pot nat voorschotelen is gelogen. Verscheidenheid troef in het café-aanbod van Kortrijk Werft! en daar zijn de cafébazen trots op. “Er is zoveel te doen dat iedereen aan zijn trekken komt”, klinkt het unaniem.

Muziek en drank zijn natuurlijk de hoofdrolspelers van een caféverhaal. Maar zoals elk café zijn eigen stijl en gasten heeft, zo hebben ze elk hun specifieke aanpak voor Sinksen 17.

Podium

Tom Gryspeert (Den Trap) en Pierre Lefebvre (Den Bras).
Tom Gryspeert (Den Trap) en Pierre Lefebvre (Den Bras).

Een podium is een essentieel onderdeel van een volksfeest. Naar jaarlijkse gewoonte presenteren cafés Den Trap en Den Bras een goed gevuld exemplaar aan het station. “Bij ons krijg je rock, zuiderse sferen, Franse chansons en de lokale Green Onions te horen”, zegt Tommy Gryspeert van Den Trap. “Wij organiseren doorheen het jaar veel optredens dus we hebben geen moeite om groepen te vinden.”

Tim Poppe en Sander Van Wetteren (Vagant)
Tim Poppe en Sander Van Wetteren (Vagant)

In de Voorstraat blikt Tim Poppe van Vagant vooruit. “Overdag zijn wij een gezellig terras voor de hele familie met muziek aangepast aan het moment van de dag. Omdat we wel eens buiten de stadsmuren willen kijken, nodigen we ook dj’s uit Leuven en Antwerpen uit.”

Pascal Moyaert (Café des Arts).
Pascal Moyaert (Café des Arts).

Pascal Moyaert van Café des Arts vond zijn bands bij De Kunstbende en haalde zelfs de winnaar binnen. “Richie Haley, pas twaalf jaar en al dj, komt op zaterdag plaatjes draaien in de Hazelaarsstraat”, zegt Pascal.

Stevie Vandekerkhove (Gainsbar).
Stevie Vandekerkhove (Gainsbar).

Op de Vlasmarkt slaan cafés Gainsbar, Vera en Ziggy traditiegetrouw de handen in elkaar voor Sinxen Vlas. “We werken niet met bands en dj’s met een grote naam, bij ons moet je zijn voor muzikale ontdekkingen”, zegt Stevie Vandekerkhove van Gainsbar.

Straatje

Robbert Vandaele (De Geverfde Vogel).
Robbert Vandaele (De Geverfde Vogel).

De Geverfde Vogel palmt met een skihut een groot stuk van de Burgemeester Reynaertstraat in. Volgens baas Robbert Vandaele praten de fans van het Oktoberfest in de lente al een half jaar over niks anders meer. “Er zijn er die hun trouwfeest of vakantie zo plannen zodat ze toch maar aanwezig kunnen zijn.” Meer security dan gewoonlijk is voor het festijn niet nodig. “Onze schlagermuziek brengt een gemoedelijke sfeer, we hebben nog nooit een incident gehad.”

Voor het eerst is er een festival in de tunnel en eightiesfeest op basketplein aan de Leieboorden

Mathieu Vynckier (Stradivarius).
Mathieu Vynckier (Stradivarius).

De buren van Stradivarius en Bar Luxe gaan dan wel weer de strijd aan met een DJ-Battle. “Dj’s staan te springen om te komen draaien”, zegt Mathieu Vynckier van Stradivarius, “omdat er zoveel volk op afkomt, is het mooie reclame.” Hij uit zijn lof voor de samenwerking met alle cafés uit de straat en de organisatie. “Het is tof dat we van de stad de kans krijgen om dit te mogen doen, want met omleidingen en buurtbewoners is dat niet evident.”

Eigen genre

Anne Marie Sanchez en Dieter Balcaen (La Bodeguita del Medio).
Anne Marie Sanchez en Dieter Balcaen (La Bodeguita del Medio).

In cocktailbar La Bodeguita del Medio in de Stationsstraat kijkt het personeel reikhalzend uit naar het weekend. “Iedereen van ons wil absoluut werken met Sinksen, de studenten vinden het zo jammer dat het examens zijn,” zegt Anne Marie Sanchez. “Tussen het werken door zorgen we dat we zelf een danspasje kunnen zetten. Bovendien hebben we dit jaar erg geïnvesteerd in een reeks sterke artiesten.”

Mathieu Declercq (Balthazar).
Mathieu Declercq (Balthazar).

Wie nostalgisch terugkijkt naar de jaren tachtig moet in de basketbalkooi zijn aan Balthazar in de Paleisstraat. Mathieu Declercq organiseert Typisch Tachtig voor het eerst. “Het is mooi dat mensen initiatieven nemen, dat komt de stad alleen maar ten goede.” Het feest valt buiten de beveiligde feestzone in het hart van de stad. “We zetten extra stewards in en laten geen rugzakken toe voor de veiligheid.”

Cindy Monnens, Virginie Desmet en David Mestdagh (Kaffee Damast).
Cindy Monnens, Virginie Desmet en David Mestdagh (Kaffee Damast).

Kaffee Damast naast museum Texture aan de overkant van de Leie is de place to be voor jazzliefhebbers. “Het is heel hard werken maar we beleven er ook plezier aan,” zegt Cindy Monnens. “Een horecazaak moet een totale beleving zijn, vind ik. Daar creatief mee bezig zijn, maakt me gelukkig.”

Festival

Dieter De Clercq en Gilles Verhaeghe (Café 56).
Dieter De Clercq en Gilles Verhaeghe (Café 56).

Dieter De Clercq en Gilles Verhaeghe van Café 56 zien het dit jaar groot en palmen met beachclub Sand Tropez het Casinoplein in. “Het is een behoorlijk zware investering maar wel een berekend risico. We voorzien dag en nacht security, net zoals op een ander festival. Het stadsbestuur was meteen enthousiast omdat we met een uitgewerkt concept kwamen aanzetten. Want Sinksen is toch iets waar iedereen trots op is en het betekent ook een meerwaarde voor Kortrijk.”

Shaun Vanderplancke (De Gouden Aap).
Shaun Vanderplancke (De Gouden Aap).

Cafébaas Shaun Vanderplancke van De Gouden Aap zag dan weer een uitdaging in de tunnel in de Doorniksestraat. “Een festival in een tunnel past dan ook nog eens in het thema van dit jaar. Iemand met claustrofobie hoeft niets te vrezen, er zijn voldoende open ruimtes. Elke dag bepaalt een andere organisatie het genre. Dat gaat van deephouse, naar urban tot britpop uit de jaren ’60 en ’70, iets nieuw voor Sinksen.”

Pauze

Brecht Soenen (De Dingen).
Brecht Soenen (De Dingen).

Wie nood heeft aan rust, kan gelukkig terecht in deDingen in de Budastraat. “We proberen met SinksenDingen niet mee te doen met de drukte. Al passeert de rommelmarkt aan onze deur. Koffie, taart, een kleine hap, hier kan je even ontsnappen”, vertelt Brecht Soenen.

Arjen Claeys (Pand.A).
Arjen Claeys (Pand.A).

Arjen Claeys van het nieuwe Pand.A op het Conservatoriumplein heeft hetzelfde idee. “Sinksen is het moment waarop Kortrijk bruist en op CANAPé-de-LUXE vind je een oase van rust met dj-setjes, cocktails, misschien een spelletje petanque om even bij te komen.”

Met wat geluk zijn de weergoden het enthousiasme van de Kortrijkse cafébazen goedgezind, want niet iedereen heeft een plan B voorzien. “Een regenplan? Een poncho of een paraplu,” is het motto op de Vlasmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier