Het Lijsternest en In D’Halve Maan geven lezingen: “Link met Stijn Streuvels lag voor de hand”

Piet Lafosse, An Demets en Thomas Jaques. © HDV
Redactie KW

Het Lijsternest en In D’Halve Maan slaan de handen in elkaar en organiseren in het voorjaar samen drie literaire avonden in het café van An Demets en Piet Lafosse. Op woensdag 15 januari mag dichter en performer Andy Fierens de spits afbijten.

“Het idee kwam zowel van An en Piet als van ons”, zegt Thomas Jacques, coördinator van het Lijsternest. “Het café op Ingooigemplaats bestaat al sinds 1880. Toen An en Piet het in 2018 opnieuw openden, opperden ze meteen hun wens om met het Lijsternest samen te werken: “We wilden niet alleen iets om te drinken en iets kleins om te eten serveren maar ook af en toe iets organiseren. Streuvels lag voor de hand. Hij was niet alleen een belangrijk figuur voor Ingooigem, maar ook goed bevriend met Aron Duprez, de echtgenoot van de tweede uitbaatster van het café.”

Schrijven aan het raam

“Jaarlijks verblijven meerdere auteurs in het Lijsternest om aan hun projecten te werken tijdens de periode dat het museum gesloten is voor het publiek”, vervolgt Thomas. “Voor ons is het dan ook een enorme meerwaarde om lezingen te organiseren samen met onze residenten. Bovendien krijgt het publiek een beter zicht op wie hier allemaal verblijft.”

Deze residentiewerking loopt van oktober tot en met maart. Auteurs kunnen dan twee weken lang in alle rust schrijven. “De oude schuur van Stijn Streuvels werd omgebouwd tot een studio en de auteurs krijgen de originele werkruimte van Streuvels ter beschikking. Ze kunnen met andere woorden werken aan de befaamde schrijverstafel voor het brede open raam met een prachtig uitzicht over het heerlijke, glooiende Ingooigemse landschap dat Streuvels zo inspireerde. Hij bouwde het huis in 1905 en bleef er samen met zijn vrouw Alida Staelens zijn hele leven wonen. Voor deze residenties wordt er samengewerkt met Passa Porta, dat in Vlaanderen en in het buitenland nog andere residenties beheert.”

“De auteurs schrijven in de originele werkruimte van Streuvels”

Momenteel palmt Andy Fierens de schrijversresidentie in. Hij is dan ook de eerste die op 15 januari zijn werk in D’Halve Maan mag voorstellen. Deze dichter en performer is een buitenbeentje in de Vlaamse literaire wereld. In 2009 debuteerde hij met de bundel Grote smerige vlinder. Hij sleepte er meteen de Herman de Coninck Debuutprijs mee in de wacht. Zijn bekendheid dankt hij ook aan het televisieprogramma Iedereen beroemd waarin hij de vaste rubriek Het laatste woord had.

Drama

Om 5 februari komt Elisabeth Marain langs. Haar bekendste boeken zijn Het Tranenmeer en Rosalie Niemand. Ze schreef ook jeugdverhalen en reisreportages en werd meermaals bekroond.

Anna Carlier is op 4 maart aan de beurt. Deze jonge schrijfster rondde haar masteropleiding drama aan het Gentse KASK in 2017 af met de voorstelling de Heer Bonifatius. Ze schreef en regisseerde ook Noman, een verhaal over twee vrouwen die naar een afgelegen plek reizen om uit het leven te stappen. Op dit moment werkt ze aan een nieuwe monoloog waaruit ze speciaal voor de avond In D’Halve Maan een stuk zal brengen.

Info: www.streuvelshuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier