Herstelling Rock Strangers “zal een zware factuur worden”

Het kunstwerk Rock Strangers staat andermaal ter discussie. © efoo
Redactie KW

Eind dit jaar gaat het schepencollege het kunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze op het Zeeheldenplein evalueren.

De beeldengroep van Arne Quinze op het Zeeheldenplein lokt al sinds de plaatsing in 2012 veel controverse uit. Velen vinden de rode ‘blikken dozen’ te duur en niet passend op die locatie. Daarenboven blijken de elf beelden niet bestand tegen de voortdurende blootstelling aan wind en zand. Op heel wat plaatsen bladdert de verf af en verliezen de beelden hun kleur. Voormalig Cultuurschepen Nancy Bourgoignie beloofde het kunstwerk na drie jaar te evalueren. De nieuwe coalitie houdt zich daaraan.

“Eind van dit jaar breng ik de evaluatie van de Rock Strangers op het college”, zegt haar opvolgster op Cultuur Hilde Veulemans. “Intussen gaf ik opdracht om een bestek te maken voor het herstel van de beeldengroep. Dat zal een zware factuur worden. In het contract staat dat onderhoudsherstellingen en herstellingen van schade door erosie voor rekening van de stad zijn, maar met goedkeuring van de kunstenaar moeten worden uitgevoerd.”

Verhuizing?

“Datzelfde contract zegt dat een verhuizing van de installatie ook op kosten van de stad moet gebeuren, maar dat de kunstenaar akkoord moet zijn met de nieuwe locatie. Een verhuizing zal ook kosten meebrengen voor de herstelling van het Zeeheldenplein”, merkt Veulemans op. “We kunnen ook beslissen om het kunstwerk gewoon te laten staan en niet te herstellen, maar op zo’n mooie plaats zou dat niet verstandig zijn. Hoe dan ook komt de evaluatie er. Ik voer loyaal uit wat afgesproken is.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier