Heleen Goeminne, Jan Wouters en een strijkkwartet brengen Stabat Mater in Ruiselede

Heleen Goeminne en studiegenoot Jan Wouters slaan de handen in elkaar. © HS
Redactie KW

Wie houdt van klassieke muziek moet op zaterdag 30 maart zeker afzakken naar het klooster van Ruiselede. De geboren Tieltse Heleen Goeminne brengt er samen met studiegenoot Jan Wouters en een strijkkwartet het Stabat Mater, een echte klassieker.

Heleen Goeminne (27) woont in Waterloo, maar is afkomstig uit Tielt, waar ze ook lesgeeft aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Ze leerde Jan Wouters (25) uit Vorselaar kennen in LUCA School Of Arts. “Daar studeerden we allebei zang”, vertelt ze. “Op dit moment doen we allebei audities, masterclasses en wedstrijden. We moeten natuurlijk ook onze boterham verdienen en daarom geven we allebei les als interimaris. Jan doet dat in de regio Antwerpen en ikzelf in de academies van Tielt, Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe. Daarnaast werk ik als gids in De Munt en in het MIM.”

Eerste in Klara top 100

Al tijdens hun studies vonden de twee elkaar op muzikaal vlak. “We voelen elkaar heel goed aan”, legt Heleen uit. “Zo deden we tijdens de eerste repetitie voor deze concerten alle muzikale versieringen op precies dezelfde manier. Ook onze stemmen mengen heel goed, soms heb je het gevoel dat je maar één stem hoort.” “We weten ook wat we van elkaar kunnen verwachten, zowel op het vlak van muzikaliteit als ons technisch kunnen“, vult Jan aan. “Ook daarom klikt het zo goed.”

Onze stemmen mengen heel goed, soms heb je het gevoel dat je maar één stem hoort

De keuze van het duo viel op het Stabat Mater. “Dat is hét werk voor sopraan en altus. Bovendien staat het al enkele jaren op de eerste plaats in de Klara top 100”, geeft Jan mee. “Al tijdens onze studietijd speelden we met het idee om dat prachtig werk te brengen”, vult Heleen aan. “Het Stabat Mater is een cyclus, bestaande uit twaalf delen, waarvan twee aria’s voor sopraan en drie aria’s voor altus. De andere stukken zijn duetten. De muziek is heel goed opgebouwd, er is een afwisseling van snelle en trage delen, spanningsvolle akkoorden en emoties. Het is dus een echt pareltje. De meeste mensen kennen het eerste deel, door de Klara top 100. Maar de elf andere delen zijn minstens even prachtig en je krijgt een echt verhaal, dat de mensen in het programmaboekje kunnen volgen. We werken samen met strijkers, omdat dit alles echt tot in de puntjes afgewerkt maakt. We willen ons publiek kippenvel bezorgen.”

Praktisch

Je kan het Stabat Mater, gebracht door Heleen Goeminne, Jan Wouters en Another String Quartet beluisteren op zaterdag 30 maart om 18 uur in het klooster O.L.V. van 7 Weeën in Ruiselede. Op zondag 31 maart kan dat om 18 uur in de decanale kerk op de markt in Waregem. Tickets kosten 12 euro in voorverkoop, 15 euro aan de deur. Kinderen jonger dan 10 jaar komen er gratis in. Kaarten via info@representvocal.be of door een sms met naam, datum en aantal kaarten te sturen naar 0486 97 39 64. Info: www.anotherstringquartet.com.

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier