Heilig Bloedprocessie uit Brugge gered : schapen en herder gevonden in Diksmuide

Redactie KW

Nadat de provincie het contract van de herder aan de Damse Vaart niet verlengd had, zat de organisatie van ‘Brugges Mooiste’ met een groot probleem.

De Heilig Bloedprocessie in Brugge zal op donderdag 14 mei toch door de straten kunnen trekken met een herder en een kudde schapen. De organisatie bereikte deze week een overeenkomst met herders Koen Pille en vriendin Carola Van den Handel uit Diksmuide om de taken van Sam Duysan over te nemen.

Diksmuids koppel

Toen de vaste herder zijn aflopende contract met de provincie West-Vlaanderen om de oevers van de Damse Vaart te laten begrazen niet verlengd zag worden, moest de Maldegemnaar zijn hele kudde noodgedwongen van de hand doen. Daarmee zadelde de provincie de Heilig Bloedprocessies – immaterieel erfgoed volgens Unesco – ongewild met een groot probleem op. De organisatie moest dringend op zoek naar een oplossing en die vond het deze week in Diksmuide. “Het koppel Koen Pille en vriendin Carola Van den Handel zal met een dertigtal schapen en drie honden meelopen in de Abraham-scène, die het verhaal van de tocht van Abraham naar het Beloofde Land uitbeeldt”, vertelt coördinator Benoit Kervyn.

Nieuw parcours

Daarmee is er al één probleem opgelost. Maar de organisatie zit met nog hersenbrekers want door de wegeniswerken in Geldmuntstraat en de Noordzandstraat moet de organisatie zijn vertrouwde parcours verlaten. “Maar ook daar vinden we wel een oplossing voor”, aldus nog Benoit Kervyn.

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier