Heidi Voet stelt haar boek ‘Ghost of a Girl’ voor

Kunstenares Heidi Voet bij een foto uit 'Ghost of a Girl'. © ML
Redactie KW

In het provinciedomein Raversyde werd het boek ‘Ghost of a Girl’ van Heidi Voet voorgesteld. De kunstenares veroorzaakte nogal wat deining toen ze vorig jaar een aantal Duitse museumsoldaten een vrouwenpruik aanmat.

Grote commotie in het najaar van 2016 toen een aantal levensgrote poppen die het soldatenleven tijdens de Tweede Wereldoorlog uitbeelden in de Atlantikwall op het Domein Raversyde een vrouwenpruik opgezet kregen. De ingreep die nogal wat bezoekers choqueerde, kaderde in het kunstproject ‘Private Tag’ opgezet door Vrijstaat O. “Bij mijn voorbereidend bezoek aan de Atlantikwall viel mij op dat ook daar de rol van de vrouw beperkt was tot die van pin-up op de wandfoto’s. Maar er was geen info te vinden over de rol en positie van de vrouw in de Tweede Wereldoorlog. Daarom heb ik de gevolgen van die oorlog in een globale en hedendaagse context willen plaatsen met aandacht voor de vrouw in alle crisistijden”, zegt Heidi Voet.

Negatieve reacties

De kunstenares verving helmen en soldatenmutsen van 15 mannequins van mannelijke soldaten in de bunkers door blonde pruiken, gemaakt van menselijk haar. De reacties in het gastenboek logen er niet om en waren overwegend negatief. “Eerlijk, ik had die impact onderschat. Wie als bezoeker, zonder duiding of uitleg, met mijn werken geconfronteerd werd, wist niet wat hij zag. Met mijn ingreep zorgde ik ervoor dat de soldaten op een symbolische wijze hun hoed afnamen voor die vrouwen als teken van respect.”

‘Ghost of a Girl’ kost 12 euro en is te koop in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis op het Jan Van Eyckplein in Brugge en vanaf maart in het domein Raversyde.

(ML)