Harry Potter achterna: wie gaat er mee naar de toverschool?

Eline Demeyer voor het kasteel van Rumbeke waar tot nader orde geen live action roleplay plaatsvindt. (Foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Heel wat fans, niet in het minst zij die dagelijks nog op gewone schoolbanken vertoeven, hebben er ongetwijfeld al over gedroomd: hoe fantastisch zou het zijn als je gewoon zélf naar Hogwarts zou kunnen? Wel… dat kan! Want volgend jaar kunnen geïnteresseerde en ambitieuze tovenaarsleerlingen gewoon vier dagen naar een tijdelijke toverschool genaamd Myrddin Emrys, in eigen land dan nog wel!

Maar eerst – eerlijk is eerlijk – écht toveren zal je niet leren op de toverschool. Wie hoopt na het weekend zijn of haar chef te kunnen laten verstenen, die vervelende leerkracht in een pad om te toveren of bij de volgende monsterfile op de E40 de bezem uit de koffer te kunnen plukken en zo vlotjes de bestemming te kunnen bereiken is aan het verkeerde adres. Voor wat betreft magie, zijn de organisatoren helaas beperkt door de huidige wetenschappelijke mogelijkheden. Geen toveren dus, maar wat kan je er wél verwachten? Vier dagen lang vertoeven in een idyllisch kasteel, les volgen en leven & beleven in het bijna echte kader van een toverschool. ‘Doen alsof voor volwassenen’.

Een van de initiatiefnemers is Eline Demeyer (26) uit Rumbeke. In het dagelijkse leven is Eline verpleegkundige bij AZ Delta, maar in haar vrije tijd trekt ze ook wel eens wat anders aan dan een verpleegstersuniform. Een van haar hobby’s is immers ‘cosplay’, een bezigheid waarbij mensen zich verkleden in al dan niet iconische personages uit films, series en games, vaak met zelfgemaakte kledij en attributen. Het bekendst bij het brede publiek zijn vermoedelijk de fans die zich uitdossen als personages uit Star Wars en andere Disneyfiguren, maar het gaat veel breder dan dat.

Harry Potter achterna: wie gaat er mee naar de toverschool?

Zelf mat Eline zich bijvoorbeeld al de looks aan van onder meer een figuur uit de tekenfilm Zootropolis, en van Newt Scamander uit de Harry Potter-spinoff ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them’. Een man, jawel, want Eline waagt zich zowel aan vrouwelijke als aan mannelijke personages.

Maar dat is dus cosplay. Bij ‘live action role play’ gaat het nog een stapje verder dan een middag rondlopen als je personage en occasioneel poseren voor selfies. “Live action role play, of kortweg ‘LARP’, is een soort improvisatietheater waar je tegelijk zowel acteur als toeschouwer bent, binnen een bepaalde setting”, legt Eline uit. “Die setting kan eender wat zijn. Er zijn er die focussen op een middeleeuws verhaal, maar heel vaak het het ook om fantasy, vampiers, of iets post-apocalypisch. Of een magische toverschool dus.”

Het thema kan inderdaad erg ruim en je kan het zo gek niet bedenken of er werd al ergens ter wereld een LARP rond gedaan. “Ik zou ooit nog wel eens willen meedoen aan een piratenverhaal, maar dat wordt niet evident gezien ik snel zeeziek word”, lacht Eline. “Maar keuze genoeg, want er zijn er ook rond soldaten die van de ene naar de andere plek trekken in de Siberische toendra, of met het leven van rocksterren als centraal thema.”

Harry Potter achterna: wie gaat er mee naar de toverschool?

Eline zelf begon enkele jaren geleden met live action role play, nadat enkele van haar vrienden er ook al bezig mee waren. “Ik kende enkele vrienden die dat deden, maar dat was telkens fantasy en da’s minder mijn ding”, vertelt ze. “Tot een buurvrouw me liet weten dat er in Polen een LARP was rond een toverschool, in een kasteel. Dat leek me leuk en in 2015 nam ik voor het eerst deel. Ik trok voor enkele dagen naar het ‘College of Wizardry’ in Czocha en was er de enige Belg.” Haar verblijf in de toverschool viel geweldig goed mee en sindsdien ging Eline al een paar keer terug. Een unieke ervaring die er bovendien in resulteerde dat Eline enkele jaren later met enkele vrienden nu zelf een live action role play aan het voorbereiden is. In eigen land dan..

Dan komt er bijvoorbeeld een geest op de proppen met een verhaal over een verloren object

Harry Potter achterna: wie gaat er mee naar de toverschool?

Maar wat is dat nu precies, zo’n ‘LARP’? Wie zich inschrijft voor deze live action role play, krijgt een personage toegewezen, passend in het verhaal. Dan weet je in het geval van een toverschool bijvoorbeeld of je een eerstejaars student bent, een leerkracht of nog iets anders, met wat algemene kenmerken en richtlijnen. Maar daar blijft het eigenlijk bij, want voor de rest kan en mag iedereen zijn/haar personage invullen zoals die dat zelf wil. Er ligt dus geen scenario klaar dat accuraat gevolgd moet worden, er zijn geen opdrachten die vervuld moeten worden en er is niet echt een einddoel. Het zijn de spelers die zelf bepalen hoe spannend het wordt en welke kant het uitgaat. De leerlingen krijgen ‘gewone’ schooldagen voorgeschoteld, zij het dan met vakken als ‘toverdranken’, ‘beastology’, ‘herbology’ en astrologie, in plaats van aardrijkskunde of geschiedenis. Daarnaast zorgt de organisatie ook wel voor verhaallijnen en fenomenen waar de spelers zelf mee aan de slag kunnen. “Dan komt er bijvoorbeeld een geest op de proppen met een verhaal over een verloren object en kunnen de studenten deze gaan zoeken.”, geeft Eline als voorbeeld.

En iedereen wordt onderverdeeld in verschillende ‘huizen’. Luvium (met de wolf als symbool), Lutridus (otter), Alcertis (eland), Paventia (pauw) en Ibidens (uil). Een beetje zoals Harry Potter dus, maar toch ook weer niet, want los van enkele gelijkaardige fenomenen en situaties, moet je geen bekende namen of verhaallijnen uit de HP-saga verwachten. Geen ‘sorting hat’, geen Dumbledore, geen muggles dus. Een rechtenkwestie vooral, want J.K. Rowling waakt natuurlijk over haar Harry.

Eline in actie als tovenares. (GF)
Eline in actie als tovenares. (GF)

Zo’n weekend kan dan wel een vrij ver gevorderde versie van ‘doen alsof’ zijn, écht is het natuurlijk niet. De leerlingen van de toverschool zullen les krijgen over toverspreuken en magische drankjes, maar iemand neerbliksemen of in een perkplant laten veranderen zit er toch niet in. “We kunnen wel ‘toverdrankjes’ brouwen met echte ingrediënten, maar dan komt het er voor de spelers natuurlijk op aan om de effecten van dat drankje geloofwaardig te kunnen brengen”, legt Eline uit. En dus moeten ook de effecten van toverspreuken nagebootst en uitgebeeld worden.

Onderdompelen in een mythische wereld, betekent dat dan ook dat moderne snufjes die niet in die setting passen uit den boze zijn? Want in een toverschool verwacht je niet meteen iPhones, stereo-installaties en computers? “Dat hangt er van af”, zegt Eline. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deelnemers de hele tijd op hun iPad bezig zijn, maar mits wat creativiteit vinden ze soms wel een oplossing. Zo kan je een smartphone ‘vermommen’ als boek en wordt er al eens een modern horloge gepimpt tot een mythische armband.”

Harry Potter achterna: wie gaat er mee naar de toverschool?

“Hier en daar zijn we door omstandigheden zelfs genoodzaakt te opteren voor eerder moderne alternatieven”, vertelt Eline. “Kaarsen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan, omwille van het brandgevaar. Maar met ledlampjes is gelukkig ook heel wat te doen.”

Nie voe kinders?

Intussen is zo ongeveer duidelijk waar live action role play om gaat. Het is dus ‘doen alsof’, het soort fantasiespelletjes dat kinderen die niet voor het tv-scherm plakken wel eens spelen. Je laten onderdompelen in een fictieve wereld en daar zelf je route uitstippelen, avonturen beleven die niet echt zijn, maar het in je hoofd wel lijken.

Alleen: het zijn volwassenen en dus mag en kan het wel ietsje meer zijn. “Een kind is blij met een kartonnen doos als kasteel, wij niet”, lacht Eline. “Kostuums, decors,… in larp is alles wat uitgebreider.” En dus is er hier een écht kasteel en wordt er al eens gebruik gemaakt van speciale effectjes om en een andere een realistisch cachet mee te geven.

Harry Potter achterna: wie gaat er mee naar de toverschool?

De ene gaat daar natuurlijk al wat verder in dan de andere. “Toen ik in Polen een weerwolf moest spelen, had ik gele lenzen en valse tandjes”, vertelt Eline. “En daar stond dan plots een ‘collega-weerwolf’ compleet met wolvenkop, staart én aangepaste poten. Stond ik daar met mijn mond vol weerwolftanden! (lacht)”

Nu… het is sowieso geen competitie en het zijn niet de duurste kostuums of de gekste attributen die het meest overtuigen. “Ik heb een man van 40 geweten die een oud vrouwtje vertolkte”, aldus Eline. “Compleet met valse borsten en al, maar zijn stem en manier waarop hij rondliep deed het hem net. Het gaat er om hoe je het zelf aanpakt en dan zijn uiterlijke attributen niet de enige factor. Toen ik weerwolf moest spelen, at ik bijvoorbeeld alleen maar vlees, de hele dag. Een serieuze opoffering, want ik eet graag fruit en dat was er ook overvloedig aanwezig! (lacht)”

Nog een man van 82 jaar geweten die een eerstejaars student speelde

Larp is overigens geen exclusieve bezigheid voor jonge twintigers of mensen uit het amateurtheater. “Het deelnemersveld is doorgaans erg divers”, beaamt Eline. “Je hebt altijd wel artiesten of mensen die ook anders wel ergens creatief bezig zijn, maar evengoed accountants, leerkrachten en zorgkundigen. Ik heb nog iemand van 82 geweten die mee deed. Pittig detail : die speelde een eerstejaars student.”

Ook alle karakters wagen zich aan live action role play. “Het leuke is dat heel timide mensen soms bijzonder extraverte personages spelen… en dat ook fantastisch goed doen”, geeft Eline aan. “De laatste keer speelde ik zelf een eersteklas smeerlap. Mijn personage flirtte bovendien zowat met iedereen. Wel… ik zie het me in het dagelijkse leven nog niet meteen doen!.”

Harry Potter achterna: wie gaat er mee naar de toverschool?
© Stefaan Beel

Is dat dan meteen ook geen risico, dat mensen hun grenzen wat verleggen of dat op de duur niet voor iedereen duidelijk is waar de échte grenzen nog liggen? “Daar waken we ook wel over”, stelt Eline gerust. “Relaties tijdens het spel kunnen – het gaat tenslotte om volwassenen die samen zijn – maar iedereen gebruikt daarbij best zijn en haar verstand. Het is aangewezen duidelijk te stellen waar de grenzen liggen en wie weet van zichzelf dat hij of zijn geen neen kan zeggen, begin beter ook niet aan bijvoorbeeld een romantische plot. Wie niet tegen schelden kan, vertolkt ook beter geen rasechte pestkop.”

“En sowieso is het spelen en ook gadeslaan natuurlijk. Op zich kan je tijdens zo’n rollenspel gerust toeschouwer zijn en je eigen input tot een minimum beperken”, aldus Eline. “Da’s iets wat iedereen voor zichzelf beslist. Wie zich niet comfortabel voelt bij al te veel interactie en intriges, kan perfect genieten door gewoon vier dagen aanwezig te zijn en rond te kijken.”

En wat met deelnemers die misschien snode plannen koesteren, wat overdrijven in hun rol of aansturen op geweld bijvoorbeeld? Het gaat om een groep volwassen mensen en iedereen weet dat die zich net zo goed als kleine kinderen kunnen gedragen. Vooraf ligt er niets vast, maar dat betekent niet dat de organisatie zomaar alles (uit de hand) laat lopen.. Er is sowieso een structuur en de organisatoren, die ook zelf mee spelen, grijpen ook in waar nodig. “Bovendien kunnen mensen ook naar ons komen als ze ergens mee zitten, ‘als zichzelf’ dan”, zegt Eline. “Je kan ook geen 24 op 24 een rolletje spelen, da’s normaal. Bij de organisatoren zitten mensen met ervaring in de gezondheidszorg en de jeugdwerking, dus alles blijft wel binnen de perken. Er is trouwens geen alcohol toegestaan in de toverschool, dat zal ook al schelen.”

Klinkt allemaal best fantastisch eigenlijk. Of er in juli 2018 ook écht magie te beleven zal zijn daar in het Limburgse equivalent van Hogwarts zal binnen een goed half jaar wel blijken. En ook al zullen de deelnemers er na een dag of vier geen paranormale truukjes geleerd hebben of de aarde van een vreselijk lot of een halvegare booswicht genre Voldemort (of Trump voor dat part) hebben gespaard, de kans is vrij reëel dat ze er bovennatuurlijke vriendschappen gesmeed hebben en onvergetelijke wonderbaarlijke avonturen hebben beleefd, in een betoverend kader!

Ben je ouder dan 16 en heb je interesse om je in te schrijven voor de toverschool, noteert best al 20, 21, 22 en 23 juli 2018 in de agenda. Dan kan je vier dagen lang ‘naar school’ in Castel Notre Dame in Remersdaal bij Voeren. De prijs bedraagt 270 euro voor de vier dagen, daarvoor krijg je kost, inwoon én een tijdelijk schooluniform!

Alle info via www.meclarp.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier