Harmonie Steeds beter huldigt dirigent Peter Valck: “Muziek is al vijftig jaar mijn leven”

Jency De Clercq, Peter Valck en Hans Delange werden gelauwerd. Els Dobbelaere en Franky Spriet ontbreken. © gf
Redactie KW

Op het Sint-Ceciliafeest huldigde de Koninklijke Harmonie Steeds Beter zijn jubilerende muzikanten. Eén ervan is dirigent Peter Valck (57) uit Wakken. Hij oefent die functie al sinds 1996 uit, maar speelt al 50 jaar muziek. “En toch heb ik hier nog veel uitdagingen”, meent hij.

Op 25 oktober zette de harmonie enkele leden in de bloemetjes. Men decoreerde saxofonist Hans Delange, klarinetspeler Jency De Clercq, tubaspeler Els Dobbelaere, trombonist Franky Spriet en dus dirigent Peter Valck. Die laatste is al vijftig jaar muzikant. “Ik kreeg sinds mijn zevende muziekles van mijn grootvader. Hij was ook een beroepsmuzikant. Ik trad dus in zijn voetsporen. Ik begon zelfs op mijn 17de al met lesgeven in de muziekacademie van Waregem. Daar doe ik dat nu nog altijd”, vertelt Peter. Hij is al 35 jaar dirigent van de Wakkense harmonie en stapte 23 jaar geleden ook in de harmonie van Sint-Baafs-Vijve.

Peter Valck: “We spelen dit jaar nog met Petra en Gene Thomas”

“Na het overlijden van Hubert Pauwels verloor de harmonie een belangrijke kracht. De dirigent van toen kon zijn functie ook niet meer combineren zijn andere activiteiten. In de harmonie zaten heel wat oud-leerlingen van mij. De vraag was snel gesteld en ik heb geen moment getwijfeld. Ik wist dat er in Sint-Baafs-Vijve een toffe sfeer heerste. Dat trok me al vlug over de streep”, zegt de dirigent die ook de harmonie van Wakken en Nokere en een klarinetorkest leidt.

Nog steeds uitdagingen

De muzikant vond veertig jaar geleden al een uitdaging in het dirigeren. “De combinatie van een programma samenstellen, de muziek naar de mensen brengen en de muzikanten iets bijbrengen sprak me enorm aan. En dat is nu nog niet anders.”

Als dirigent sta je ook in voor de sfeer in de groep, vindt hij. “In Sint-Baafs-Vijve is de sfeer altijd dik in orde. Jong en oud speelt naast elkaar en vult elkaar goed aan. Ondanks de kloof matcht het enorm goed.”

Ondanks Peters rijke carrière vindt hij nog altijd uitdagingen in de harmonie van Sint-Baafs-Vijve. “De uitdaging ligt er hier in om telkens een programma op te stellen dat iedere muzikant prikkelt. Daarnaast hebben we ook meerdere concerten op een jaar. We spelen dit schooljaar nog samen met de zangeres Petra en met Gene Thomas. Verder houden we ook een kerst- en lenteconcert. Uitdaging genoeg dus.” In Peters leven speelt muziek dus een heel grote rol. “En dat zal niet meer veranderen. Mijn leven draait rond muziek“, besluit hij.

(Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier