Hans Defer te gast in Mu.ZEE in Oostende

Redactie KW

In Mu.ZEE biedt DUO de kans aan de bezoeker om zelf een kunstwerk in dialoog of confrontatie met een collectiestuk te creëren. In maart stelt de Oostendse kunstschilder Hans Defer een olieverf ten toon geïnspireerd door Spilliaert.

Elke maand wordt één kunstwerk gepresenteerd, dat gemaakt is door een museumbezoeker. Het werk gaat een dialoog aan met een kunstwerk uit de collectie van Mu.ZEE: een interpretatie, gesprek, vervolg of antwoord op een geselecteerde kunstwerk uit de collectie.In maart gaat de Oostendenaar Hans Defer een dialoog aan met het vroege werk van Léon Spilliaert. “Ik voel meer affiniteit met Spilliaert dan met Ensor en vind dat Spilliaerts werk nog altijd ondergewaardeerd wordt. Mijn schilderij is ‘s nachts gemaakt omdat ik net als Spilliaert last heb van slapeloosheid. Ik heb geprobeerd om het onwezenlijke licht dat je ook in veel van zijn werken ziet, weer te geven.”

Visuele database

Voor zijn tekeningen en schilderijen put Hans Defer uit een visuele database die hij in de loop van de laatste 10 jaar aangelegd heeft. Een archief van afbeeldingen uit diverse bronnen zoals kranten, tijdschriften, youtube en foto’s die hij zelf genomen heeft. Het in Mu.ZEE tentoongestelde olieverfschilderij is gebaseerd op een foto van een nachtelijk pompstation in een woestijngebied in de V.S. “Ik nam het beeld de voorbije zomer tijdens een trip door de V.S.”

Geen titel

Hans signeert en dateert zijn werk op de achterkant van het doek: “Zo verstoor ik mijn beeld niet. Mijn werken dragen ook geen titel. Maar wel een catalogusnummer van een systeem dat ik zelf ontwikkeld heb. Zo is het geëxposeerde werk C.W.N.21.1216, 2016 Op die manier wordt geen enkele interpretatie opgedrongen aan de toeschouwer. Die krijgt daardoor de ruimte om zelf een verhaal rond het werk te construeren.”

De 49-jarige medewerker in de Oostendse stadsbibliotheek Kris Lambert volgde de kunsthumaniora in Brugge en stopte na het vernietigen van al zijn jeugdwerk in 1991 abrupt met schilderen. Pas 20 jaar later nam hij in 2009 het tekenpotlood en penseel weer op. “Na mijn studies vond ik geen verhaallijn meer voor mijn in se academisch werk. Nu bouw ik weer aan een oeuvre met een verhaal.”

Meer info: www.muzee.be/DUO.

(ML – Foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier