Han Solo zoekt honderd dansers: comedian wil in Waregem Expo liefst 1.400 mensen entertainen

Han Solo, ondertussen ook bekend als een van de uithangborden van SV Zulte Waregem. © RN
Philippe Verhaest

Han Solo, het alter ego van Han Coucke, staat tien jaar op de planken. Momenteel schuimt de comedian met ‘Jubilee’ Vlaanderen af, maar het laatste optreden op 28 februari 2020 in Waregem Expo moet en zal vonken geven. Met liefst honderd amateurdansers op het podium wil hij een zinderend punt achter de tournee zetten.

Geboren in Waregem, getogen in Zulte. Han Coucke is een kind van de streek en maakt er dan ook een punt van om het laatste optreden van Jubilee op Waregems grondgebied af te werken. “Normaal doe ik dat altijd in CC De Schakel waar het spreekwoordelijk allemaal voor mij begon maar de mensen van het cultuurcentrum stelden zelf voor om het iets ‘groter’ aan te pakken”, duidt hij.

Met ‘groter’ doelden ze op Waregem Expo. “Toen die locatie op tafel werd gebracht, moest ik toch even slikken“, geeft Han toe. “Maar ik hou van uitdagingen.”

Han Coucke hield Han Solo een tiental jaar geleden boven de doopvont en sindsdien veroverde het typetje Vlaanderen in recordtempo. “Voor de goeie vrede: Han Coucke en Han Solo zijn twee compleet verschillende mensen”, glimlacht hij. ” Solo is een roeper, iemand die aandacht wil. Je moet ook de tijdsgeest van 2007 in acht nemen. Vlaams Belang deed het toen uitzonderlijk goed, mensen staken hun rechtse mening niet langer weg. Het leek me leuk om daarop in te spelen, zeker in de toch eerder linkse theaterwereld. Plots stond daar een extreem-rechts typetje op het podium te schreeuwen, in het plat Zuid-West-Vlaams. En dat sloeg aan.”

Ondertussen heeft Han Solo een vaste plek in de Vlaamse comedywereld veroverd en werd hij ook een van de uithangborden van SV Zulte Waregem. “Het slot van Jubilee in de schaduw van het Regenboogstadion beleven, schoner kan toch niet?”

Topkwaliteit

In Waregem Expo kunnen op vrijdag 28 februari liefst 1.400 mensen binnen en nu al zijn er achthonderd kaartjes over de toonbank gegaan. “Schitterend is dat. Het wordt sowieso het grootste publiek waar ik ooit voor gespeeld zal hebben, maar extra zenuwen bezorgt me dat niet. Ik wil wel zorgen dat de mensen waar voor hun geld krijgen. Han Solo staat voor comedy van topkwaliteit en dat zal eind februari niet anders zijn.”

In mijn jongere jaren kon ik zelfs een grand écart, maar die laat ik nu veiligheidshalve achterwege

Jubilee eindigt telkens met een vijftien minuten durende musical over het leven en werk van Han Solo en in Waregem Expo wil de man voor een extra twist zorgen. “Dit is mijn manier om met mezelf de draak te steken en ook het musicalgenre te parodiëren. Normaal krijgen enkel overleden comedians een eigen musical zoals Gaston en Leo straks maar ik heb bij leven en welzijn al een eigen muzikale ode.”

“Ik zocht echter nog een manier om het publiek bij de voorstelling te betrekken, maar ik kan ze moeilijk allemaal op het podium uitnodigen om kluchten te komen vertellen, hé”, grijnst hij. “Daarom ga ik op zoek naar honderd amateurdansers die de musical samen met mij willen opvrolijken. Ik zoek die in eerste instantie in het Waregemse en West-Vlaanderen. Voorwaarde is wel dat je over enige souplesse en gevoel voor ritme beschikt, want het gaat om een professionele choreografie”, benadrukt Han.

Drie jaar lang dansles

Zelf beschikt hij ook over de nodige danscapaciteiten, bekent Han. “Tijdens mijn opleiding aan het conservatorium heb ik drie jaar lang drie uur dansles per week gekregen”, glimlacht hij. “In mijn jongere jaren kon ik zelfs een grand écart uitvoeren, al laat ik die nu veiligheidshalve achterwege. Maar op 28 februari zal ik me samen met mijn honderd nieuwe vrienden helemaal smijten.”

De dansers moeten volgens Han tussen 10 en 99 jaar oud zijn en zich voor de gelegenheid een Han Solo-outfit aanmeten. “Een kort afgesneden jeansshort, spannend legergroen topje of T-shirt… Ze moeten eigenlijk als twee druppels water op mezelf lijken. De typische bandana zullen we voor iedereen zelf voorzien”, glimlacht hij. “We voorzien enkele repetitiemomenten en bezorgen dansers ook een online link om de choreografie helemaal onder de knie te krijgen.”

Han richt zich ook tot de vele dansscholen in de regio. “Voor hen kan dit een unieke kans zijn om voor een groot publiek op te treden. Per danser voorzien we twee vrijkaarten en elke dansschool krijgt in Waregem Expo ook een reclamehoekje.”

Leden van een dansschool die niet mee op het podium staan, kunnen tickets kopen aan 16 euro of 11 euro voor wie jonger is dan 26 jaar. Wie meedanst, is uiteraard ook verzekerd.

Han Coucke kijkt ondertussen al verder richting 2020. “In april start ik met de try-outs van mijn nieuwste show: Han Solo Retro en in november volgt de première. Maak je alvast klaar voor een rit doorheen de tijd richting jaren tachtig en negentig, toen alles nog veel simpeler was. Maar eerst knallen in Waregem Expo!”

Interesse om mee te dansen? Mail dan voor 31 december naar elien@ccdeschakel.be. Han Solo Jubilee XXXL: vrijdag 28 februari 2020 om 20 uur in Waregem Expo. Tickets: 18 euro. Abonnees De Schakel: 16 euro. Jonger dan 26 jaar: 11 euro. Info: www.ccdeschakel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier