Han Coucke heeft het druk met zijn alter ego Han solo: “Band met Zulte blijft bestaan”

Han solo: "Inspelen op het lokale reilen en zeilen, bereid ik niet voor." © MVW
Redactie KW

Han Coucke was afgelopen zaterdag te gast bij Feest en Cultuur Olsene. Deze coronaperiode is voor hem net een erg drukke periode geweest. De korte filmpjes, waarin zijn alter ego Han solo in quarantaine gaat in zijn mobilhome, gingen viraal en mondden uit in een avondvullende show. Voor de aanvang van de show in Olsene hadden we het met hem over zijn Zultse roots en comedy in coronatijden.

Han Coucke (45) woont tegenwoordig in Merelbeke maar is afkomstig uit Zulte en houdt nog steeds nauw contact met de plek waar hij opgroeide. “Mijn moeder woont hier nog, dus ik kom hier nog elke week,” vertelt Han.

“Mijn optreden hier vanavond zou je een thuismatch kunnen noemen, maar eigenlijk is het zeker niet gemakkelijker om hier op te treden dan ergens anders. Het is wel een speciaal gevoel om mensen in het publiek te zien die ik nog ken van vroeger maar dan twintig jaar ouder, je ziet waar je vandaan komt. Ik zal misschien ook wat meer dialect spreken, maar echt inspelen op het lokale reilen en zeilen, bereid ik niet voor. Als dat gebeurt, dan is het een ingeving van het moment.”

Steden en dorpen

“Die band met Zulte blijft bestaan. Op een bepaald moment ben je gewoon 19, 20 jaar en wil je naar de grote stad. Ik heb dat ook gedaan, maar je merkt dat je dat toch gemist hebt als je terugkeert naar dat dorp. De mentaliteit is er heel anders. In de afgelopen twintig jaar heb ik dorp en stad almaar meer zien verschillen van elkaar. Vroeger was seks een taboe in de dorpen en veel minder in de steden. Nu zijn er andere gevoeligheden zoals seksisme en racisme en ik heb het gevoel dat de steden nu conservatiever zijn dan de dorpen. Maar ik ga mezelf daarom niet gaan censureren wanneer ik in Gent of Antwerpen optreed. Herman Brusselmans zei het onlangs nog in een interview met De Standaard: Als je niet ziet dat Han solo een typetje is, dan ben je achterlijk.”

Quarantainefilmpjes

De coronamaatregelen hebben de hele culturele sector overhoop gegooid en zeker comedians moesten extra creatief uit de hoek komen om hun publiek nog te kunnen bereiken. “In maart, tijdens de lockdown, ben ik begonnen met de quarantainefilmpjes in de mobilhome, eigenlijk als grap. Dat was een idee uit de losse pols: de waanzin van de dag wat samenvatten in een kort filmpje. Die mobilhome stond al in de tuin en het klopte wel: Han solo gaat in quarantaine in zijn tweede verblijf.”

Ik ben eigenlijk met die filmpjes begonnen als grap

De filmpjes gingen viraal op Facebook en werden honderdduizenden keren bekeken. Han maakte er uiteindelijk 50 en ze vormden de basis voor zijn nieuwe show. “Op 1 juli mochten we opnieuw optreden en ik heb mij de drie weken daarvoor opgesloten om deze show op papier te zetten. Het proces was wat anders dan normaal, ik heb maar twee try-outs gedaan voor tien man in mijn tuin. Daarna was het meteen voor de leeuwen.”

Op voorhand berichtjes

“De show is sindsdien geëvolueerd, de coronasituatie zelf verandert constant natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld de populariteit van Marc van Ranst. In het begin vonden wij die allemaal heel tof, maar nu is dat toch al een stukje minder. Het spelen zelf buiten is ook heel anders. Het is precies of het publiek in een zaal onder TL-lampen zit. Maar daarom merk ik niet minder schroom bij de eerste rij, die weten meestal wel waar ze aan beginnen. Ik krijg soms zelfs op voorhand berichtjes van toeschouwers die vragen of ik hun maat er eens goed wil doorsleuren die avond of ‘Happy Birthday’ wil zingen voor iemand. Daar doe ik iets mee, maar het zal eerder de vraagsteller zijn die aan het kortste eind trekt tijdens de show.”

“De toon van de mobilhomefilmpjes en deze show is wat kalmer maar dat was geen bewuste keuze. Het gebeurt vaak dat je in het begin wat harder bent en later wat meer verbreed, bij bands is dat ook zo. Han solo moet een personage zijn en geen typetje. Ik probeer zaken zoals racisme, waar ik vroeger nogal met de voeten vooruit in ging, nu wat intelligenter aan te pakken. Fans verwachten vaak meer van hetzelfde maar het moet vooral vanuit mezelf blijven komen”, besluit Han Coucke.

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier