Guldensporenpad is een stukje poëziepad geworden

Barbara Delft (tweede van rechts) tijdens de onthulling van haar gedicht. © (Foto GV)
Redactie KW

Met het inhuldigen van twee nieuwe gedichten werd het poëzieproject ‘Poëziepad van A tot Z’ afgesloten. Hoewel, de initiatiefnemers willen er graag mee verder en kregen reeds de steun van Avelgem en Zwevegem.

Vijf jaar terug startte Marnixring De Vlasschaard, samen met o.a. de provincie en de gemeenten Avelgem en Zwevegem, het poëziepad ‘Van A tot Z’. Bedoeling was om verspreid tussen de oude stations van Avelgem en Zwevegem, gedichten te plaatsen en zo het ‘poëziepad van A tot Z’ te creëren.

“Ooit was spoorlijn 83 een vlotte spoorverbinding tussen Kortrijk en Amougies. De lijn, die zo’n 22 km lang was, verloor in de loop der jaren haar oorspronkelijke functie. Een deel van de voormalige spoorwegbedding biedt nu een ideale fietsverbinding tussen Zwevegem en Kortrijk. Het ander deel, naar Avelgem toe, is ingebed in een prachtig stukje natuur“, aldus Mia Allaert van Marnixring De Vlasschaard.

De jongste vier jaar werden telkens twee gedichten onthuld. Het was de bedoeling om met het onthullen van twee laatste gedichten het project af te sluiten. Door het succes van het poëziepad wil men graag verder gaan. Van Zwevegems cultuurschepen Isabelle Degezelle kreeg men alvast de volle medewerking. “We hebben nog veel fiets- en wandelroutes waar een cultureel rustpunt mooi zou staan. Misschien kunnen we ook vanuit ons rustbankenplan die we deze legislatuur willen uitbouwen ondersteunen door het plaatsen van rustbanken bij de gedichten.”, klonk het. Avelgems schepen Tom Beunens sloot zich volledig aan. “Dit was één van de mooiste projecten waaraan ik de vorige legislatuur mocht aan meewerken. Ik ben nu wel geen schepen van cultuur meer, maar in het college werd al beslist dat de Marnixring verder op onze steun kan rekenen.”

Het project kende van bij de start een groot succes. Dit werd steeds maar groter en deze keer ontving men opnieuw tientallen inzendingen uit Nederland en België. Als curator werd deze keer Barbara Delft uit Avelgem aangesteld. Zij koos als thema ‘Nomaden, zonder toeven of verpozen’. Als curator mocht zij ook een gedicht schrijven. Dit staat nu gematerialiseerd opgesteld langs het Guldensporenpad aan het oude station te Avelgem. Het winnende gedicht van de wedstrijd kwam van Paul Vincent uit Retie. Zijn gedicht kan bewonderd worden aan het voormalig stationsgebouw, nu koffiebar El Dorado, in Zwevegem.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier