Guénael De Mari is de gloednieuwe souffleur van toneelgroep De Verbeelding

Guénael De Mari: "Niet de bedoeling spelers te onderbreken." © jcr
Redactie KW

De Verbeelding voert vanaf 16 november vijf keer het stuk ‘Minnaars op Bestelling’. Hiervoor kan de Rumbeekse toneelgroep niet enkel rekenen op een tiental acteurs, maar ook op heel wat medewerkers achter de schermen. Zo kan een toneelspeler wel eens de tekst vergeten. Geen nood: een souffleur kan onmiddellijk ingrijpen waar nodig.

Guénael De Mari (44) is het nieuwste lid van toneelgroep De Verbeelding en zij neemt die taak van souffleur op zich. Op het Facebookprofiel van haar buurman zag ze enkele maanden geleden een oproep verschijnen. Ze zochten een nieuwe souffleur voor de vereniging. “Ik stuurde meteen een berichtje”, vertelt ze. Guénaël is vrij graag bezig met taal en teksten. Naast het lesgeven in de lagere school in Lendelede, waar ze voor de klas staat in het eerste leerjaar, zocht ze nog een extraatje. “Ik wou graag nog iets in mijn vrije tijd gaan doen, iets waar ik leuk mee bezig kan zijn.” Voor Guénaël wordt deze eerstvolgende productie de allereerste als souffleur.

Cruciale momenten

“Mijn voorganger haakte halfweg de voorbereidingen van ‘Minnaars op bestelling’ af, waardoor ik er iets later bijgekomen ben”, vertelt ze. Ze volgde de repetities mee vanaf april van dit jaar. “Het was eigenlijk puur toeval dat ik bij de groep terechtgekomen ben” verklaart ze. “Maar ik heb er nog geen minuut spijt van gehad.” Voor Guénaël kwam het Facebookberichtje van haar buurman met een perfecte timing. Als souffleur blijf je gedurende de repetities en de voorstellingen heel alert om bij te springen waar nodig. Dit is echter niet altijd gemakkelijk. “Het was zeker en vast wennen in het begin”, legt ze uit. “Je mag ook niet te snel gaan inpikken, want tijdens repetities oefent iedereen nog. Of soms spelen de tegenspelers er meteen op in.” Het is niet de bedoeling om de spelers te onderbreken bij een verkeerde tekst. “Ik moet niet gaan roepen als er een fout gezegd wordt. Het publiek zal dit ook amper doorhebben. Het belangrijkste is wanneer de cruciale momenten er aan komen. Deze zorgen bijvoorbeeld voor spanning, uitleg of ontknopingen. Ik duid deze allemaal met fluostift aan in mijn boek.” (lacht)

Achter de schermen

“Ik heb de smaak van toneel wel te pakken”, geeft Guénaël aan. Voor haar is het fijn te weten dat ze een houvast kan zijn voor de spelers. “Erg veel werk heb ik niet, maar ze weten dat ik er ben wanneer het écht nodig is. Het is eigenlijk een beetje psychologisch.” Daarom zorgde ze er ook voor dat ze bij alle repetities aanwezig was. Zelf op de planken staan is dan weer niet echt haar ding. “Ik blijf mooi achter de gordijnen staan.” (lacht)

De voorstellingen van ‘Minnaars op Bestelling’ komen er vlot aan. Afspraak op zaterdagen 16 en 23 november, zondag 17, woensdag 20 en vrijdag 22 november, telkens om 20 uur, behalve op zondag, dan begint de voorstelling om 17 uur. Tickets kosten 9 euro en kunnen vanaf dit jaar online gereserveerd worden. Bij problemen kan je bellen naar 0474 05 42 53 of kan je terecht bij alle medewerkers. (GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier