Grote Kunst voor Kleine Kenners in Fort Napoleon in Oostende

Thaïs Vanderheyden, Kristof Lamberigts en Cleo Vandenbosch (Uitgeverij Borgerhoff& Lamberigts) en Peter Craeymeersch (Toerisme Oostende)
Redactie KW

Het Fort Napoleon vormt van 10 februari tot 15 april de thuisbasis voor ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’, rond de succesvolle kinderboeken van auteur Thaïs Vanderheyden. De expo geeft de bezoekers de kans zich te verdiepen in de moderne kunstgeschiedenis.

Het is niet de eerste keer dat Thaïs Vanderheyden in het Fort Napoleon te gast is. De voorbije drie jaar was ze er in december met haar Spiekpietjes. Met ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’ voert Thaïs de bezoekers langs de beroemdste schilderijen ter wereld. “De expo is gericht op kinderen maar kan ook volwassenen bekoren. Vorig jaar kregen we van de krokusvakantie tot de paasvakantie tijdens verschillende tentoonstellingen maar liefst 20.000 bezoekers over de vloer“, zegt Peter Craeymeersch. “De expo die nu loopt is vooral een doe-activiteit waarbij de locatie tot de verbeelding spreekt.”

Zoektocht

De beroemde kunstwerken werden door Thaïs Vanderheyden tot juniorversies getransformeerd. “Boven is er het gedeelte cultuur”, legt Thaïs uit. “We selecteerden vijftien van de meest beroemde schilderijen ter wereld. Deze werken schilderde ik een aantal jaar geleden opnieuw voor het boek maar dan vanuit de ogen van kinderen. Het helpt om hun aandacht beter op het schilderij te vestigen. Acteur Warre Borgmans leende zijn stem aan de expo. Aan de hand van een audiogids word je langsheen de schilderijen geloodst. Op het einde van de vijftien schilderijen blijkt een schilderij verdwenen te zijn. Dan begint het doegedeelte. Aan de hand van een doe- en notitieboekje gaan de kinderen op zoek naar aanwijzingen. Op die manier verzamelen ze een code waarmee ze kunnen achterhalen waar het verdwenen schilderij zich bevindt.”

De expo loopt van zaterdag 10 februari tot en met zondag 15 april op woensdag van 13 tot 17 uur en op zaterdag en zondag 10 tot 17 uur. Tijdens de krokus- en paasvakantie en op feestdagen is de expo elke dag open van 10 tot 17 uur. Volwassen betalen 8 euro, kinderen van 6 tot 12 jaar 4 euro, jonger dan 6 jaar gratis. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier