‘Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters’ straks in het kasteel van Beauvoorde

De expo is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenreeks van Thaïs Vanderheyden. Ze maakte 'junior-versies' van de oude meesterwerken. © JT
Redactie KW

Het kasteel van Beauvoorde bij Veurne opent op 15 september 2019 tot 5 januari 2020 de poorten voor een prachtige nieuwe expositie die als titel kreeg: “Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters”. De belevingsexpo neemt klein en groot mee op een magische kunstwandeling door het kasteel en stellen de mooiste pareltjes van de Vlaamse Meesters aan de bezoekers voor. Raadsels, symbolen, puzzels, kunstwerken en installaties wijzen je de weg.

Tijdens de tocht door het kasteel kan je kennis maken met de Vlaamse kunstenaars die heel lang geleden prachtige schilderijen maakten. Als we er met onze ‘moderne’ ogen naar kijken, lijken hun schilderijen soms op donkere spookhuizen met bleke gekke mensen, rare onbekende spulletjes en belachelijke kleren waar je vandaag echt niet meer de straat mee op kan. Maar als je wat meer weet van het leven, zo heel lang geleden, herken je bijzondere symbolen. Dan merk je hoe ongelooflijk knap die Vlaamse Meesters hun werken maakten en hoeveel nieuwe dingen ze hebben uitgevonden die heel de kunstwereld veranderde.

Junior-versies van de oude meesterwerken tonen je de weg

De expo is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenreeks van Thaïs Vanderheyden. Thaïs is kunsthistorica en schrijfster en illustratrice van kinderboeken, en maakte ‘junior-versies’ van enkele oude meesterwerken. Verteller Warre Borgmans brengt in een audiogids de grappige, symbolische, mysterieuze of gekke geschiedenis van de kunstwerken op kindermaat. In het kasteelpark is een avontuurlijk parcours uitgestippeld, en wie weet vinden de echte speurneuzen of detectives in spe wel het lang verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters hier ergens terug…

De goudweger en zijn vrouw van Quinten Metsys in een versie van Thaïs Vanderheyden.
De goudweger en zijn vrouw van Quinten Metsys in een versie van Thaïs Vanderheyden.© JT

Deze expo op maat zal alvast de leerlingen van de lagere school en de eerste graad van het middelbaar enorm boeien.

Veel mogelijkheden voor een bezoek

De tentoonstelling binnen het kasteel en de zoekopdrachten in het kasteelpark kunnen bezocht worden in gezinsverband of in klasverband. Wie per klas op ontdekking gaat met de juf of de meester krijgt de audiogids en het educatief pakket gratis bij de toegangsprijs inbegrepen. Het schooltarief bedraagt vier euro. Juffen of meesters tot drie personen komen er gratis in. Andere begeleiders betalen zes euro. Wie in gezinsverband een bezoek wil brengen aan de magische kunstwandeling betaalt vanaf twaalf jaar acht euro. Er is een reductie voor 65+, kinderen vanaf drie jaar en groepen, zij betalen zes euro. Kinderen jonger dan drie jaar komen er gratis in. De audiogids is inbegrepen en reserveren is niet nodig. Vanaf de herfstvakantie is een gratis warme drank inbegrepen in het bezoek. Tijdens de schoolvakanties kan de expositie bezocht worden van woensdag tot en met zondag van 10 uur tot 17 uur. Buiten de schoolvakanties komt men erin van woensdag 14 uur tot 17 uur, op zaterdag en zondag van 10 uur tot 17 uur.

(JT)

Het kasteel vind je in de Wulveringemstraat 10 in Beauvoorde bij Veurne.

Op reservatie kan men op elk tijdstip, ook buiten de openingstijden, de expo bezoeken.

Voor alle verder info: kasteel.beauvoorde@herita.be of 058 29 92 29-www.grotekunst.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier