Grootse tentoonstelling in Oudenburgse Romeins Archeologisch Museum

Conservator Jean Luc Meulemeester. © LI
Redactie KW

Van perkament naar papier, het scriptorium en de bibliotheek van de Sint-Pietersabdij. Zo luidt de naam van de tentoonstelling die door conservator Jean Luc Meulemeester en zijn team op poten is gezet in het RAM.

“Dit is werkelijk een unieke tentoonstelling die bestaat uit exclusieve stukken. Het was heel moeilijk om dit alles samen te brengen”, stelt Jean Luc Meulemeester.

Het idee om de boeken uit de voormalige Sint-Pietersabdij nog eens samen te brengen ontstond uit het Kastelen en Abdijenjaar. In 1984 was er al soortgelijke, kleinschaliger tentoonstelling rond Arnoldus, stichter van de Oudenburgse abdij. Nu zijn prachtexemplaren uit de voormalige bibliotheek en het scriptorium van de abdij samengebracht. De delicate boeken, honderden jaren oud, komen uit onder meer de Brugse bibliotheek en archief, stadsbibliotheek van Trier, uit Deventer, Gent en uit enkele privéverzamelingen. “Het was een hele opgave en er was veel overtuigingskracht nodig om die stukken in Oudenburg te krijgen“, weet Jean Luc.

Prachtige miniaturen

De boeken handelen over liturgie, theologie, de bijbel, sterrenkunde, mythologie. Veel exemplaren bevatten prachtige met de hand geschilderde miniaturen. “We hebben de tentoonstelling in drie delen opgebouwd: het verhaal van de middeleeuwse abdij, het didactische deel waar uitgelegd wordt hoe perkament wordt gemaakt en het handschrift tot stand kwam en tenslotte is er een reconstructie van de bibliotheek van de abdij“, legt de conservator uit. Ook werden enkele moderne werken rond het boek in deze tentoonstelling geïntegreerd.

De toegangsprijs voor deze unieke tentoonstelling bedraagt 5 euro. Er is een begeleidende catalogus die 20 euro kost.

De openingsuren zijn van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.30 uur; op zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17 uur. Scholen en groepen kunnen met gidsen een bezoek brengen buiten de openingsuren. Er is ook mogelijkheid om een totaal programma aan te vragen.

Verdere info in het RAM, Marktstraat 25, Oudenburg, 059 56 84 00, ram@oudenburg.be

(LIN)