Green Onions voortaan minder West-Vlaams, maar wel iets jonger

Green Onions. © TVK
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Toppers die toppers spelen. Al 15 jaar lang brengen Marino Dendooven en de rasechte en doorgewinterde topmuzikanten van Green Onions hun swingende versies van muzikale klassiekers. Bij optredens van Green Onions is stilstaan bovendien allerminst een optie. En nu het befaamde balorkest voor het eerst in 15 jaar een personeelswissel doorvoert en voor een verjongingskuur gaat, zal de dansbaarheid van hun concerten niet zakken. Bassist Gerbrand Desnouck maakt plaats voor nieuweling Thomas Goorman, die zondag 14 april in Den Bras op een naar een lichaamsbeweging snakkend publiek wordt losgelaten.

Kortrijkzaan Geert Omey had als drummer een cv waarmee hij probleemloos alle muren van zijn riante villa had kunnen behangen, toen hij in 2004 een band uit de grond stampte die hem werkzekerheid moest verschaffen. Een groep die niet alleen tijdloos was, maar ook en vooral zo’n gesmeerde machine dat iedere organisator er een garantie in vond op ongebreidelde ambiance, sfeer en pret. Leg de Green Onions in de supermarkt en je kunt er zonder problemen het label ‘Niet tevreden, geld terug’ opplakken. Goed voor alle feestjes en voor wie eens stevig uit de bol wil gaan.

Geen kapsones

Geert Omey verzamelde destijds jongens rond zich die niet alleen bijzonder goed waren in hun vak, ze verstaan ook de kunst van het bespelen van het publiek. En ze hebben geen kapsones. Ook niet Marino Dendooven. Een dikke tien jaar geleden won de Deerlijkenaar de zangwedstrijd Can you duet op VT4 en bewees toen dat hij een stem had waarmee zowat alles mogelijk was. Hij scoort intussen niet slecht met de Nederlandstalige band Neander (waar ook Ronny Van Eetvelde, gitarist bij Green Onions, deel van uitmaakt), maar Marino heeft nog geen moment overwogen om Green Onions te verlaten. “Ik heb er nog veel zin in. Ik voel dat er nog rek op zit. Er is nog groei mogelijk. We gaan nog knallen. We komen alsmaar op grotere podia te staan, de omstandigheden om te spelen worden alleen maar beter en leuker, dus zie ik niet in waarom ik ermee zou stoppen. Zolang ik meer energie uithaal dan ik erin stop, ga ik ermee door.”

Balorkest

“Wij zijn nog lang niet van plan om te stoppen”, beaamt Geert Omey. “En daarom hebben we beslist om Gerbrand, die in alle vriendschap bij ons is weggegaan, te vervangen. Tijd voor een verjongingskuur. We hebben er gewoon een knappe jongeling bijgenomen. Of hij goed speelde, was bijkomstig.” Waarmee alle gekheid meteen op een drumstokje zit. De drummer van de band herpakt zich en zegt: “Nee serieus, Thomas is iemand die perfect bij ons past. Green Onions is eigenlijk een balorkest, maar bestaande uit rockmuzikanten. Dat klinkt anders. Dat leeft anders. En dus gingen we op zoek naar een rockmuzikant die wilde doen wat wij doen. En die hebben we gevonden in Thomas. Hij komt uit het rockmilieu en zal dat perfect doen.”

Hij komt niet alleen uit het rockmilieu. Hij komt ook uit Aalter. En daarmee wordt Green Onions iets minder West-Vlaams. “Maar ik spreek West-Vlaams. Mijn vorige bands waren ook West-Vlaams”, lacht hij. Thomas is 32, een stuk jonger dan de rest van de bende, en ook veelzijdiger. Hij zingt, speelt gitaar, drumt en moet voorlopig genoegen nemen met de basgitaar. “Maar hij is in alles zo goed dat hij vroeg of laat de hele band in zijn eentje kan vervangen”, schatert Geert. “Nee, zijn veelzijdigheid biedt vast ook nieuwe opportuniteiten. Waar we in de toekomst zeker iets mee zullen doen. Dus ja, er zullen zaken veranderen. Hopen we.”

Thuismatch

Thomas werd gevonden nadat een oproep via de sociale media een lijst van 30 kandidaten opleverde. Dat zegt wel iets over de populariteit van de band. Maar uiteindelijk mochten er slechts vijf op auditie gaan. “Het was geen simpele auditie”, herinnert de nieuwe bassist zich. “Meteen een halfuur meespelen met zulke ervaren en getalenteerde muzikanten, het was een serieuze vuurdoop. Ik stapte het podium op met een klein hartje, maar het was onmiddellijk genieten. Eigenlijk voelde ik al van bij de eerste noot: oké, hier wil ik mee doorgaan. Dat werkte wel. Het klonk goed en er zat groove in. Ronny, de gitarist, zei meteen: ‘Het speelt gemakkelijk als je bij ons op het podium staat.’ Dat was een heel mooi compliment en dat gaf ook wel het juiste vertrouwen.”

Debuut in Den Bras

Zondag mag Thomas debuteren in Den Bras in Kortrijk. “Lang geleden dat de band nog eens in een café te zien was”, zegt Geert Omey. “Ik ga niet zeggen dat we de cafés ontgroeid zijn, maar we worden niet meer gevraagd in cafés.” Green Onions staat al jaren op de Korenmarkt tijdens de Gentse Feesten en ze vulden ook al vaker de markt en het Schouwburgplein in Kortrijk. “En elk jaar sluiten we hier in het straatje de Sinksenfeesten af. Het is paasvakantie, niemand heeft een excuus. We verwachten zondag heel Kortrijk in Den Bras.”