Gratis festival Muzimjende zwaait de zomervakantie uit

Een afvaardiging van de werkgroep Muzimjende stelde het programma voor dit jaar voor. We zien op de voorgrond Peter Broucke en Steven Opsomer met tussen hen in de kleine Kamiel Van Ryckeghem. Achteraan Benny Tarras, Maarten Samyn, Pieter Mylaert en Tom Van Ryckeghem. © WO
Redactie KW

Wie graag muzikaal talent uit eigen streek aan het werk ziet, komt op vrijdag 30 augustus tijdens het tweejaarlijkse muziekfestival Muzimjende zeker aan zijn trekken. Naast dj Felwig en Pilgrimage uit Rekkem staan ook een schooldirecteur en een kleuterjuf van de organiserende scholengemeenschap Sint-Vincentius op het podium.

Door Carlos Berghman

Net voor de start van het nieuwe schooljaar organiseert scholengemeenschap Sint-Vincentius voor de derde keer het gratis muziekfestival Muzimjende. Op vrijdag 30 augustus kunnen muziekliefhebbers niet alleen bij het podium in de Kasteeldreef terecht, ook de Sint-Niklaaskerk wordt bij het gebeuren betrokken.

“Met het festival zwaaien we de vakantie uit om weer met frisse moed het nieuwe schooljaar aan te vatten”, zegt Benny Tarras, coördinerend directeur van de scholengemeenschap Sint-Vincentius die negen basisscholen verenigt: Blijdhove, Sint-Joris, Vlam, De Stap, Ons Kasteeltje, Binnenhof, Sint-Jan, Bulo Blijdhove en BuO De Waterlelie.

“Muzimjende is een gezellig en knus gezinsfestival voor jong en oud. Voor iedereen die deel uitmaakt van onze scholengemeenschap is het een mooie gelegenheid om eens op een niet-schoolse activiteit met elkaar in contact te komen. En uiteraard zijn ook muziekliefhebbers die niets met onze scholen te maken hebben welkom.”

Kinderparty

Om 17 uur zorgt Komtuveu Dansbar voor een kinderparty boordevol dans- en zangplezier. Om 18.30 uur doen de rockende bedevaarders van Pilgrimage hun ding. Om 19.15 uur kan men voor de kortverhalen van Fokkersvreugde terecht in de kerk. Om 20.20 uur is er de rootspop van de achtkoppige band Gravel Unit en om 22.30 uur spelen de Green Onions aanstekelijke covers. DJ Felwig zorgt tussen de optredens door voor ambiance en sluit het festival af.

Op de affiche van Muzi Mjende prijkt alvast aardig wat lokaal talent. Met DJ Felwig en Pilgrimage is Rekkem goed vertegenwoordigd en met Maarten Samyn en Tine Bouckhuyt staan ook twee medewerkers van de scholengemeenschap op het podium.Maarten Samyn hanteert als directeur van basisschool De Stap de gitaar bij het duo Fokkersvreugde, dat garant staat voor muzikale, cabaretachtige kortverhalen in het Poperings.

Het echtpaar Tine Bouckuyt en Dries Pattyn maakt deel uit van Gravel Unit die optreedt tijdens Muzimjende.
Het echtpaar Tine Bouckuyt en Dries Pattyn maakt deel uit van Gravel Unit die optreedt tijdens Muzimjende.© WO

Kleuterjuf Tine Bouckhuyt van basisschool Blijdhove speelt samen met haar man Dries Pattyn bij Gravel Unit. Zij bespeelt er de keyboards, hij de drums. “Gravel Unit bestaat eigenlijk uit acht losse kiezelsteentjes. Elk steentje heeft zijn eigen achtergrond en muzikale invloed. Net die unieke mix vormt de eigenheid van de groep”, vertelt Tine.

“Ooit begonnen we als vriendengroep onder de naam Paddy Murphy’s Wife en speelden we uitsluitend Keltische folk. Maar met Gravel Unit zijn we geëvolueerd naar rootspop met folkinvloeden. Ondanks werk, gezin en de grote onderlinge woonafstand blijven we als groep met heel veel passie en gedrevenheid samen muziek maken. Op het podium staan en je liefde voor muziek delen met de mensen: daarvoor doen we het en we hopen dat nog vele jaren te mogen doen.”

Als kleuterjuf geeft Tine ook de muzikale kriebels door aan de kinderen in school. ” Ik speel vaak gitaar, piano of saxofoon in de klas. En ik ben heel trots op de ‘Muzikale Bende van Blijdhove’, een tiental kinderen van het vijfde en zesde leerjaar, die heel gedreven muziekinstrumenten bespelen en af en toe optreden tijdens een kerstwandeling of schoolfeest.”

Muzikaal gezin

Het hele gezin is overigens in de ban van de muziek. “Siebe en Niels spelen allebei bugel en we spelen allemaal bij de Koninklijke Fanfare ‘de Ridder Jans Zonen’ in Dadizele. En sinds kort zijn Dries en ik met enkele collega’s begonnen met het muzikaal kindertheater Lucht. Maar nu kijk ik er vooral naar uit om op Muzi Mjende op te treden voor de collega’s en kinderen. Zo zien en horen ze ook eens waar ik mee bezig ben”, glimlacht Tine.

Info: www.muzimjende.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier