Grafische kunstenaars en cineasten stellen tentoon in Fort Napoleon

© ML
Redactie KW

Dit jaar geen filmfestival Oostende in september. De brug naar januari 2021 wordt wel geslagen met de expo ‘Het wonder is geschied’ in het Fort Napoleon in Oostende, die zaterdag 11 juli start. De kunsttentoonstelling is een ode aan het cinematografisch talent van eigen bodem.

Tien toonaangevende grafische kunstenaars onder wie Sammy Slabbinck, Eva Mouton, Lectrr, Jaune, Gus & Stella en Mellon brengen hun interpretatie op grote panelen over evenveel Vlaamse filmklassiekers: ‘Aanrijding in Moscou’, ‘rundskop’, ‘Hasta la Vista’, ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Marina’, ‘Het vonnis’, ‘Black’, Home’ en ‘Girl’.

Artefacten

Daarnaast laat styliste Cleo Baele haar licht schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Ook doken en aantal regisseurs in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo zijn er de originele ijsbeer uit ‘Charlie en Hannah gaan uit’, de hamer uit ‘De Patrick’, de poppen uit ‘Ce magnifique gâteau’ en andere artefacten te bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen krijgen een centrale rol binnen de expo want de Vlaamse film heeft de voorbije twee decennia een wonderlijk rariteitenkabinet aan onderscheidingen verzameld.

Podcastreeks

In samenwerking met Radio 1 wordt een podcastreeks gelanceerd waarin de makers van de tien Vlaamse filmklassiekers dieper ingaan op zowel hun films als de recente Vlaamse filmgeschiedenis. De luisteraar krijgt een uniek perspectief op het creatieve proces van de makers, het verhaal achter de schermen en memorabele anekdotes. Maar Koen De Bouw, Geoffrey Enthoven, Louisiana Mees, An Rydant, Barbara Sarafian, Felix van Groeningen, Erik Van Looy, Adil El Arbi, Bilall Fallah, Fien Troch, Sahim Omar Kalifa, Frank van den Eeden, Patrice Toye, Jan Verheyen, Lukas Dhont, Matteo Simoni, Eva Cools, Gilles Coulier en Stijn Coninx mijden ook de hete hangijzers binnen hun sector niet. Te volgen op radio1.be (ML)

Praktisch: De expo loopt van 11 juli tot 11 oktober in het Fort Napoleon Vuurtorenweg 13 in Oostende. Toegang volwassenen 9 euro, kinderen onder de 6 jaar gratis, van 6 tot 12 7 euro. Van 10 tot 18 uur. In september en oktober op maandag gesloten. Tickets online te reserveren via website van Fort Napoleon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier