Gouden Matille voor Sylvain Vanholme in Oostende

(Foto RB)
Redactie KW

In Oostende gaat de Gouden Matille dit jaar naar muzikant Sylvain Vanholme (72), vooral bekend van The Wallace Collection en de hit ‘Daydream’.

De Gouden Matille is de prijs van de Oostendse Persclub voor mensen die de naam en de faam van Oostende uitdragen. Eerder kregen al bekende namen als Arno, Wendy Van Wanten, Herr Seele en wijlen Lucy Loes de prijs. Dit jaar werd muzikant Sylvain Vanholme uitgekozen. Hij werd in Veurne geboren, maar bracht zijn jeugd door in Oostende, waar hij samen met zijn moeder en zus op Mariakerke woonde.

Al in zijn studententijd aan het atheneum leert hij vrienden kennen met wie hij optreedt in dancings en discotheken. Dan wordt ook de kiem gelegd van zijn verdere muzikale carrière. Oostende is op dat ogenblik, door de veerbootverbinding met Dover, de directe link van het ‘continent’ met Groot-Brittannië – niet alleen op muzikaal vlak. De vinylplaatjes, aangevoerd uit Engeland, vinden gemakkelijk hun afnemers bij de Oostense jeugd. Ook bij de jonge Sylvain laat de Angelsaksische muziek duidelijk zijn sporen na.

In 1960 start Sylvain Vanholme als gitarist bij de Oostendse groep The Seabirds. In 1962 split de band. Een tijd is hij actief bij Sylvester’s Team, waar hij Freddy Nieuland leert kennen. In 1968 richten ze samen The Wallace Collection op, genoemd naar het Londens museum nabij platenfirma EMI. Van de platenfirma krijgen ze de kans hun eerste album op te nemen in de roemrijke Abbey Road Studio’s (London) – de opnamestudio waar The Beatles al hun platen opnamen. De songDaydreamwordt in 1969 een nummer 1-hit in meer dan 20 landen, met wereldwijd een miljoenenverkoop tot gevolg.

Two Man Sound

In de jaren 70 is hij actief in Two Man Sound, samen met Lou Deprijck. Internationaal succes komt er met de hits Copacabana, Charlie Brown, Disco Samba – erg populair in Zuid-Amerika. Later is hij vooral achter de muziekschermen actief als arrangeur en opnameleider. Hij fungeert als zanger, muzikant, producer… voor onder meer Demsey & Dover, The Kids , Jo Lemaire, The Machines, Johan Verminnen, Gorki, Roland (Van Campenhout),Viktor Laszlo, Plastic Bertrand, De Kreuners, Will Tura…

Vandaag doet hij het op zijn 72ste wat kalmer aan, maar de muziekmicrobe laat hem niet los: regelmatig speelt hij ukulele met zijn vrienden. En regelmatig komt hij ook nog ‘zijn’ Oostende en zijn zuster bezoeken. In februari 2016 wordt Sylvain Vanholme tijdens een gala in de Kursaal in Oostende ‘bijgezet’ in de eregalerij van Radio 2. Nog begin volgend jaar ontvangt hij ook de Gouden Matille.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier