Gouden Feniks voor Maaike Cafmeyer

Maaike, hier met zonnebril, was in mei 2016 in Torhout te gast. © Foto JS
Redactie KW

Eind vorig jaar werd de 37ste cultuurprijs Gouden Feniks van Vriendenkring Kunst Houtland (VKH) toegekend aan de uit Torhout afkomstige, populaire actrice Maaike Cafmeyer. De kunsttrofee wordt uitgereikt op zaterdag 24 maart om 15 uur in de congreszaal van het cultuurcentrum de Brouckere in de Aartrijkestraat.

De bijna 45-jarige Maaike Cafmeyer is oorspronkelijk afkomstig uit de Zeeweg in Torhout. Nu woont ze al geruime tijd in Gent. Ze etaleert sinds jaren haar acteertalent in de Vlaamse theaterwereld. Haar doorbraak bij het grote publiek kende ze destijds dankzij haar glansrol in de komische tv-serie Het Geslacht De Pauw, aan de zijde van de intussen omstreden Bart De Pauw.

De toekenning van de Gouden Feniks aan de actrice gebeurde unaniem door de raad van bestuur van Vriendenkring Kunst Houtland. VKH-secretaris Fernand Laforce motiveerde de keuze toen als volgt. “We geven haar onze cultuurprijs voor haar artistieke verdiensten en vanwege de veelvuldige erkenning die ze kreeg sinds haar afstuderen in 1999 als meester in de dramatische kunsten aan het Gentse Conservatorium. De voorbije vijftien jaar heeft ze grote bekendheid verworven als actrice in de theater-, de film-, de musical- en de tv-wereld.”

Recent nog in het cc

“De meeste mensen kennen haar van haar televisiewerk”, vervolgde Fernand. “Ze komt graag vanuit een verrassende en ietwat eigenzinnige invalshoek in beeld en heeft veel gevoel voor humor. Wat we met VKH heel belangrijk vinden, is dat ze openlijk genegenheid toont voor het West-Vlaamse dialect in het algemeen en het Torhoutse in het bijzonder. Nooit verloochent ze haar West-Vlaamse afkomst en graag verwijst ze naar haar Torhoutse roots.”

Twee weken geleden was Maaike nog in de theaterzaal van het cc de Brouckere te zien als actrice in de bejubelde voorstelling Slachtinge van Het Eenzame Westen. De uitverkochte opvoering serveerde het publiek messcherpe dialogen en harde humor in het – jawel – West-Vlaams. De acteurs zijn dat dialect vorig jaar trouwens gaan oefenen ten huize van VKH-ondervoorzitter Marc Verkeyn.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier