Gilbert Degraeuwe schenkt ‘The Lighthouse’ aan de Veurnse bibliotheek

Vooraan: Diane Verstraete, echtgenote Gilbert Degraeuwe en Cristophe zoon van de kunstenaar.Achteraan: bibliotheekpersoneel, Leen Tyteca, Katleen Maes, Katrien Rolly, Johan Den Baes en Karlien Brysbaert, schepenen Jan Verfaillie en Céline Mouton. © JT
Redactie KW

De weduwe en zonen van wijlen Gilbert Degraeuwe schonken op vrijdag 29 maart een beeld van hem aan bibliotheek De Seylsteen in Veurne. Voortaan prijkt ‘The Lighthouse’ daar op de infobalie, als een eerbetoon aan de man die Veurne, kunst en de bibliotheek in zijn hart droeg.

Gilbert Degraeuwe was een enthousiast lid van de bibliotheekraad van 2001 tot 2012, als deskundige voor ICT en senioren. Hij was een trouwe aanwezige op de vergaderingen en was ook steeds bereid om te helpen aan een bibliotheekactiviteit. Een demonstratie geven van een internettoepassing was zijn dada.

Het was Gilbert Degraeuwe die in 2008 de naam De Seylsteen bedacht voor het nieuwe gebouw met het stadskantoor en de bibliotheek op de Sint Denisplaats in Veurne. Daarmee wou hij de aantrekkingskracht van het nieuwe stadhuis en vooral de bib accentueren. Seylsteen is immers een oude benaming voor magneet.

Na zijn overlijden in het najaar van 2018 wilden zijn beide zonen hun vader een ereplaats bezorgen in de bibliotheek. Cristophe en Hans selecteerden ‘The Lighthouse’, een beeld uit terracotta: “De vuurtoren in het midden van een zee van letters, afbeeldingen, papier, boekenruggen en lezers op zoek…”. Dit past ook wonderwel bij de naam De Seylsteen, zodat Gilbert voortaan zowel in woord als in beeld zijn blijvende stempel drukt op de Veurnse bibliotheek.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier