Gemeenteraad keurt overeenkomst interlokale vereniging kunstonderwijs goed

© JS
Redactie KW

De gemeenteraad heeft zich positief uitgesproken over een overeenkomst wat betreft het deeltijds kunstonderwijs. De samenwerking tussen Kortrijk, Wevelgem en Avelgem is hierdoor opnieuw bekrachtigd.

Het Vlaams decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs uit februari 2018 zou de mogelijkheid om vestigingsplaatsen voor deeltijds kunstonderwijs op te richten op het grondgebied van andere gemeenten elimineren. Dit was problematisch voor Avelgem omdat het Kortrijks Conservatorium en het Kortrijkse Academie voor Schone Kunsten een filiaal hebben in de gemeente. Het zou het einde zijn van een lange traditie van samenwerking. Het Conservatorium heeft namelijk al sinds 1969 een Avelgemse afdeling, en de Koninklijke Academie al dertig jaar een academie voor Visuele Kunsten in het oud-stationsgebouw van Avelgem.

Het gemeentebestuur heeft om die reden een nieuwe samenwerkingsvorm opgericht, in de vorm van een interlokale vereniging. Deze moet de organisatie van het deeltijds kunstonderwijs in Avelgem in goede banen leiden. De bestaande filiaalovereenkomsten met de gemeenten Avelgem en Wevelgem worden zo opgeheven en vervangen.

Onderhandelingen waren formaliteit

De Avelgemse gemeenteraad bevestigde ook dat schepen voor Kunstonderwijs Jules Lampole (Gba Gemeentebelangen) afgevaardigd wordt als lid van het beheerscomité binnen de interlokale vereniging. “De onderhandelingen tussen Avelgem en Wevelgem verliepen soepel, en alle neuzen wezen snel in dezelfde richting“, vertelt Jules Lampole. “In feite was het zelfs een formaliteit. We hebben wel besloten om een centraal bestuur op te richten dat de werking van de vereniging in goede banen leidt. Dat is het beheerscomité, waarin ik als vertegenwoordiger van het Avelgemse gemeentebestuur zal zetelen.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier