Geert Bourgeois zondag op post is in Ieper

© Hollandse Hoogte / Rob Voss
Redactie KW

De honderdste verjaardag van de Wapenstilstand gaat ook in politieke kringen niet ongemerkt voorbij. Premier Charles Michel trekt zondag naar Parijs voor een herdenking aan de Arc de Triomphe met onder meer Donald Trump, Vladimir Poetin en Emmanuel Macron, terwijl Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op post is in Ieper.

Zondag 11 november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog officieel eindigde met de ondertekening van de Wapenstilstand. Dat wordt overal in ons land en in heel Europa herdacht.

Bij ons is de hoofdrol traditioneel weggelegd voor Ieper. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trekt ‘s morgens naar de Kattenstad voor de Poppy Parade. Daarna volgt de Last Post onder de Menenpoort, waar Bourgeois een krans neerlegt. Zondagavond trekt de minister-president naar de Brusselse Bozar voor ‘Memory, let all slip – Verhalen van de grote oorlog’, een voorstelling met onder meer poëzie, proza, beeldfragmenten en muziek over WOI.

Premier Charles Michel ziet het internationaler. Hij gaat zondag naar de Franse hoofdstad Parijs voor een herdenking met meer dan zestig staatshoofden, regeringsleiders en topmannen van internationale organisaties zoals de VN. Naast Frans president Emmanuel Macron tekenen onder meer zijn Amerikaanse, Russische en Turkse ambtgenoten Donald Trump, Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan present. Ook Duits bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres trekken zondag naar Parijs. Om 11 uur komt het kransje wereldleiders samen aan de Arc de Triomphe voor een herdenkingsceremonie, gevolgd door een lunch in het Elysée.

Tot slot zitten ook Kamer en Senaat zondag niet stil. Kamervoorzitter Siegfried Bracke en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne nodigen 400 leden van oud-strijdersverenigingen en kinderen tussen 10 en 12 jaar uit alle provincies uit om de Wapenstilstand te herdenken. Dat gebeurt aan de Congreskolom in Brussel, in aanwezigheid van het koningspaar. Koning Filip en Koningin Mathilde leggen de traditionele krans neer aan het Graf van de Onbekende Soldaat.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier