Geen toestemming van NMBS: minibib weggehaald uit Torhouts station

Joke De Pauw, drijvende kracht van de Torhoutse minibibs, bij de lege plek in de verste hoek aan de stationsloketten. Er zat niets anders op dan de minibib weg te halen en een briefje te hangen voor de gebruikers. © foto JS
Johan Sabbe

Sinds enkele dagen blijven de treinreizigers die de voorbije twee jaar in het Torhoutse station gretig van de minibib gebruikmaakten, op hun leeshonger. Joke De Pauw (38) uit de Poperbosstraat, de stuwende kracht achter het project van de minibibs, heeft er het kleine bibliotheekje noodgedwongen weggehaald. Reden: plots krijgt ze van de NMBS geen toestemming meer om het boekenkastje in het gebouw te plaatsen.

Met pijn in het hart heeft Joke op de lege plek in de verste hoek nabij de spoorloketten dan maar een briefje opgehangen voor de minibibgebruikers die het literaire spoor bijster zijn. “De NMBS heeft de toelating voor de minibib in het station ingetrokken”, is het enige wat er nog te lezen valt. “Tot nader bericht halen we daarom deze minibib weg.”

NMBS vraagt 250 euro

Minibibs zijn kleine bibliotheekjes op een openbare plaats en in kastjes die doorgaans kleurrijk opvallen. Ze bevatten boeken die geschonken werden en door vrijwilligers in het kastje geplaatst. Als je een van die boeken wilt lezen, haal je het er gewoon uit en stopt het nadien netjes terug. Zonder iets te moeten betalen.

Joke De Pauw en zo’n twintig vrijwilligers volgen het project in Torhout van nabij op. De stad telt straks 16 minibibs, want er werden er al 14 ingeplant en er komen er binnenkort twee bij: op het recyclagepark en op de wijk ‘t Rozeveld. Al is 15 nu een correcter aantal, want voor de minibib van het station is het… boeken dicht. “Nochtans was het met stip de meest gebruikte”, zucht Joke. “Veel treinreizigers namen een boek mee voor onderweg. Ik moest het kastje daar telkens snel van nieuwe boeken voorzien.”

Joke is in september 2016, met de zegen van het stadsbestuur, met de Torhoutse minibibs van start gegaan. “Toen nam ik contact op met de NMBS met de vraag of ik een minibib in het station mocht plaatsen. Ik kreeg als antwoord dat ik 250 euro diende te betalen en heb daarvoor gepast. Ik schrok er wel van, want de NMBS hoeft geen kosten te maken voor zo’n minibib. Wij doen alles zelf en houden ook de netheid in en om het kastje in de gaten. Twee jaar geleden ondernam ik een nieuwe poging en een andere contactpersoon bij de NMBS gaf groen licht. De dame juichte ons initiatief zelfs hard toe. Maar zopas liet de persoon van drie jaar geleden plots weten dat er géén toestemming voor de minibib was. Als een donderslag bij heldere hemel. En dus heb ik het boekenkastje weggenomen, want ik wil niet het risico lopen dat we straks 250 euro moeten betalen.”

Geruggensteund door schepen van Cultuur Lieselotte Denolf is Joke intussen in actie geschoten en heeft ze de NMBS in een mail gevraagd om de minibib in het station weer toe te laten. “Ik heb op de waarde van het initiatief gewezen en op het feit dat zo’n kleine bibliotheek een service voor de treinreizigers is”, zegt ze. “Ik heb ook mijn teleurstelling over de gang van zaken uitgedrukt.”

Elders mag het wel

Joke hoopt dat de liefde voor het lezen het ook bij het spoor uiteindelijk zal halen. “Onze minibibs worden door velen gedragen en zijn populair”, zegt ze. “In de stations van Vilvoorde, Mol, Lier en Turnhout mag het alvast wél. Waarom dan in Torhout niet? Ik hoop op een snelle ommekeer!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier